XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Varaktigheten av koffein abstinenssymptom

Koffein är en naturligt förekommande psykostimulerande medel. Hos människa stimulerar koffein det centrala nervsystemet och kroppens ämnesomsättning, och har även en mild urindrivande effekt. Den amerikanska Food and Drug Administration listar koffein som både läkemedel och en livsmedelstillsats. Till skillnad från många andra psykoaktiva droger, är koffein laglig, socialt accepterat och så gott som oreglerade.

Koffein Tolerans och tillbakadragande

Koffein konsumenter, som vissa användare av andra psykoaktiva droger kan utveckla tolerans mot dess stimulerande, metabola och diuretiska effekter. Tolerans är ett fysikaliskt fenomen där användarens kropp vänjer sig ett ämne och kräver mer av den för att få samma nivå av effekt. Vid denna punkt är användaren anses fysiskt beroende av substansen. Om användaren förbrukar mindre av en beroendeframkallande substans såsom koffein, kan han få abstinenssymtom.

aBSTINENS~~POS=TRUNC

Koffeintolerans utvecklas ganska snabbt, och symptom av koffein tillbakadragande är trötthet, dåsighet, huvudvärk, depression, irritabilitet, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, illamående, kräkningar och muskelvärk eller stelhet.

Forskning om koffein tillbakadragande

I en studie som publicerades i 2004, Johns Hopkins University Forskarna fann att uppkomsten av koffein tillbakadragande skedde inom 12 till 24 timmar att stoppa koffein dosering. De toppabstinenssymtom inträffat i en till två dagar. Forskarna fann att symptomen var borta inom två till nio dagar. Intensiteten av symptomen var proportionell mot den dagliga dosen av koffein.

Minska eller eliminera symptom av koffein tillbakadragande

Varaktigheten och svårighetsgraden av abstinensbesvär kan lindras genom att gradvis minska koffein. För tunga kaffedrickare kan ersätta te bidra till att successivt minska koffein. Ta hänsyn till alla möjliga källor till koffein: smärtstillande medel, choklad, läsk, bantningspiller och energidrycker. Vissa drycker och näringstillskott kan innehålla koffein i form av yerba mate, kolanöt eller guarana.

Kathleen Zelman, RD och en nutritionist i Atlanta, rekommenderar "25 procent lösning", vilket tyder på att abstinensbesvär kan undvikas eller dämpas genom att minska konsumtionen av koffein med 25 procent varje vecka tills du är koffein-fri.