XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kokain och hjärnan

Oavsett om det är frustade, injiceras eller rökt, är kokain ett njutningsmedel som påverkar är kroppens produktion av dopamin, hjärnans kemiska styrande nöje och rörelse.

Effekter och risker

Som en kortsiktig effekt av kokain intas är sammandragning av blodkärlen, en ökning av blodtryck, hjärtfrekvens och kroppstemperatur kan upplevas tillsammans med utvidgning av elever. En användare kan hävda att han känner sig mindre trött och mer mentalt alert, upprepade och långvarig användning av läkemedlet har förödande effekter på kroppen. I dessa fall, bröstsmärta, kan oregelbunden hjärtrytm och kramper se. Mer dödliga skador kan inkludera: stroke, hjärtinfarkt och andningssvikt. De mest hotfulla effekterna av kokain intag kan vara ångest, irritabilitet, rastlöshet, muskelspasmer, auditiva och visuella hallucinationer, förlust av sexuell lust och paranoid psykos.

Så småningom användaren utvecklar en tolerans mot läkemedlet och måste inta större mängder av kokain för att uppnå samma "höga". Kronisk kokainmissbrukare kan också uppleva viktminskning som läkemedlet minskar aptiten.

Varje metod att missbruka kokain kommer också med sina egna risker. Den vanligaste, frustande, kan leda till skador på membranet foder näsborrarna. Återkommande näsblod och kroniskt rinnande näsa samt en förlust av lukt och eventuell sväljsvårigheter kan uppstå. Inges (genom munnen) kan leda till kallbrand av tunntarmen som blodflödet till tarmen reduceras i hög grad. Injektioner av kokain bär den största risken för upphandlande hepatit och HIV som "skyttar" ofta dela nålar.

The Crash

Efter den inledande 30 minuters hög eller när läkemedlet stoppas, kommer en kokain användare uppleva en "krasch" i form av depression, trötthet, ångest eller irritabilitet.

Crack och alkohol

Kokain är en extremt beroendeframkallande drog, med spricka (rökt version) är den mest beroendeframkallande drogen på den illegala marknaden. Spricka har initialt förknippats med lägre inkomst individer eftersom det var billigare än den pulveriserade kokain. Men i dag dess användning är utbredd och att stereotyp är inte längre giltigt. Ofta kokain och alkoholmissbruk kombineras. Det är denna kombination som är den vanligaste dödsorsaken i kokainmissbrukare.