XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Om du följer en flitig diet och motion plan men ändå inte gå ner i vikt, andra faktorer är uppenbarligen på jobbet. Orsakerna kan variera, men det viktiga är att försöka fastställa vad som foliering dina ansträngningar och se till att inga allvarliga hälsoproblem är inblandade.

Varför du inte förlorar vikt

En anledning till att du inte kan gå ner i vikt trots diet och motion är att motion och diet plan i sig är fel. Att hålla en matdagbok för en vecka kan ofta avslöja oupptäckta kost busters: en latte här, happy hour drycker där. Kanske du tar in mer kalorier än du tror eller om du inte konsekvent eller ihärdigt nog träning. Enligt British Journal of Sports Medicine, kan vissa människor motionerar regelbundet men är i övrigt stillasittande i sin vardag. Å andra sidan är det viktigt att tillåta muskelvävnad att reparera sig själv mellan pass. I annat fall kan musklerna gradvis blir mindre, vilket leder till en minskning i metabolism.
Stress kan också vara en faktor i ett misslyckande att gå ner i vikt. Stress utlöser produktionen av kortisol, ett hormon inblandad i fett runt midjan. Dessutom, "kortisol driver också din aptit, särskilt för saker som är söt, fet och tröst", enligt Shawn M. Talbott, Ph.D., författare till "The Cortisol Connection."

Kronisk brist på sömn kan också bidra till ett misslyckande att gå ner i vikt. Forskning vid University of Chicago funnit att sömnbrist kan leda till insulinresistens och en minskning i leptin, ett hormon som påverkar en känsla av mättnad, eller fullhet. Effekterna av sömnbrist har visat att visas efter bara fem dagar av fyra timmars sömn eller mindre per natt, enligt Eva Van Cauter, Ph.D., forskare vid University of Chicago.
Kortare dagsljus kan också framkalla ökad kaloriförbrukning. Raymond W. Lam, MD, professor i psykiatri vid University of British Columbia, konstaterar att minskad exponering för dagsljus kan minska nivåerna av serotonin och dopamin, vilket leder till sug efter kolhydrater och sötsaker. Ta en 15- till 20-minuters promenad under middagstid kan bidra till att motverka denna effekt.
En dold hälsoproblem kan också finnas gärningsmannen i att förhindra viktminskning. Sköldkörtelsjukdom är en allmänt erkänd orsak till viktökning på grund av en minskning i ämnesomsättningen. Vissa läkemedel har också viktökning som en bieffekt, inklusive preventivmedel, vissa antidepressiva medel och diabetes mediciner. Du bör rådfråga en läkare för att utesluta medicinska orsaker för underlåtenhet att gå ner i vikt.
En annan faktor är att dina mål viktminskning kan vara orealistiskt. Om din vikt och body mass index (BMI) är inom en hälsosam vikt rad, kanske du inte behöver gå ner i vikt. Du kan också ha en genetisk benägenhet att vinna och behålla vikten, enligt Martica Heaner, MA, M.Ed, författare till "Cross-Training for Dummies." Det finns dock ingen anledning att överge en hälsosam kost och motion plan, även om det slutliga målet är inte att gå ner i vikt.