XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Är Coffee Okej att dricka om jag har gallsten?

Preliminär forskning som 2011 föreslår kaffe är säker om du har gallsten. American Medical Association fann kaffe minskar risken för gallsten hos män, men ingen sådan studie finns för kvinnor. Eftersom du kan drabbas av allvarliga problem om gallsten fastna i din gallgångarna, bör gallsten behandlas under en läkares överinseende.

gallsten

När galla hårdnar i gallblåsan, gallsten formulär. Kolesterol stenar är den vanligaste typen, bestående av 80 procent av fallen. Du har en stor sten, massor av små stenar - ibland så små som sand - eller båda. Du kan föreskrivas ett oralt läkemedel för att upplösa gallsten eller ges en injektion. I vissa fall, gallsten kräva operation. Symtom ibland efterlikna dem i en hjärtattack, så det är viktigt att prata med din läkare om obehag kvarstår under pågående behandling.

Kaffe och Gallsten Fördelar

Kaffe minskar risken för gallsten, enligt en studie 1999 publicerades i "Journal of American Medical Association", eller JAMA. Mer än 46.000 män ålder 40 till och 70 deltog i studien. Ju fler kaffe deltagare konsumeras på regelbunden basis, desto starkare fördel var. Män som drack två till tre koppar kaffe per dag hade lägre fall av gallsten än de som drack en kopp eller mindre, men även män som drack en kopp per dag hade färre incidenter än de som drack inget kaffe. Deltagare som drack minst fyra koppar kaffe per dag hade den lägsta risken. Fördelen bara tillämpas när kaffet var koffeinhaltiga.

forsknings Begränsningar

Om kaffe hjälper människor som redan har gallsten är oklar på grund av bristande forskning. Studien från "JAMA" var begränsad till manliga deltagare, även om förekomsten av gallsten är vanligare hos kvinnor. Dessutom deltagarna hade ingen historia av gallstenssjukdom. Även om det kan tyckas logiskt att dra slutsatsen kaffe är säkert att dricka om du har gallsten eftersom det minskar risken för att utveckla dem, som av 2011 inga specifika studier finns med ett definitivt svar.

Kaffe intag Rekommendationer

Dricka två till fyra koppar kaffe per dag är i allmänhet säkra, enligt Mayo Clinic. Antalet koppar du kan dricka utan biverkningar beror på koffeinhalten. Omkring 200 till 300 milligram per dag anses säkert. Även om "JAMA" studie visade den största fördelen med fyra eller fler koppar kaffe per dag, kan högt intag av kaffe orsaka obehagliga biverkningar. Om du förbrukar mer än 500 till 600 milligram koffein per dag, kan du uppleva irritation, sömnlöshet, nervositet, rastlöshet, en orolig mage, ökad hjärtfrekvens och muskel skakningar. Tala med din läkare för specifika råd om kaffekonsumtion.