XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hur det fungerar

En strålning onkolog kommer att utveckla en individuell strålningsbehandlingsplan som syftar till att döda cancerceller utan att skada normal vävnad så mycket som möjligt. Oavsett vilken modalitet som väljs, kommer strålbehandling innebära en våg eller ström av partiklar för att förstöra cancerceller. Tyvärr kan dessa partiklar också förstöra frisk vävnad i prostatan och omgivande organ också.

Bieffekter

Trötthet är ganska vanligt under strålbehandling, och även den mest exakta strålterapi har en viss inverkan på omgivande organ och vävnader. En patient kan uppleva en mängd olika sidoeffekter, beroende på den typ, dos, varaktighet och frekvens av behandlingen. Enligt Prostate Cancer Foundation, är det inte ovanligt att ha diarré, täta urinträngningar, och / eller urin obehag under eller direkt efter en kurs av strålterapi. Vissa män klagar också av torr hud och håravfall i bäckenregionen.

Erektil dysfunktion, eller impotens, är kanske den mest fruktade komplikationen från strålbehandling för prostatacancer. Om strålbehandling orsakar betydande skador på ändtarmen eller urinblåsan, kan en patient utveckla urin och tarmproblem ett till tre år efter behandlingen.

Patienten kommer att ha ett återbesök med strålning onkolog två till fyra veckor efter den sista strålbehandling. Enligt radiologi Info, mer än 90 procent av män rapporterar de flesta av sina symtom har förbättrats eller försvunnit inom två veckor från slutet av behandlingen. Läkaren kommer att be om en patient fortfarande ha biverkningar, såsom diarré eller urinträngningar, och diskutera möjliga behandlingsalternativ om de inte har försvunnit.

Effektivitet

Läkaren kommer att utföra en digital rectal tenta för att se om prostatakörteln har förändrats i storlek eller form, och kommer att beställa en prostataspecifikt antigen (PSA) blodprov som indirekt mäter förekomsten av prostatacancerceller i kroppen. Om PSA fortfarande förhöjd, kan han diskutera hormonbehandlingar eller ytterligare strålbehandling för att döda kvarvarande cancerceller.

En läkare kommer inte att kunna berätta en patient direkt om strålbehandling dödade alla cancerceller. Det kan ta månader för döda cancerceller slutar att fungera, och att lämna kroppen. Vissa män behöver en annan kurs av strålbehandling tre till sex månader efter den första. Patienten bör lyssna noga på vad läkaren säger, och ställa frågor om han inte förstår.