XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Halsfluss i tonåren

Halsfluss uppstår när tonsillerna bli inflammerad på grund av en infektion. Tillståndet kan påverka barn i alla åldrar och kan kräva omedelbar behandling. Eftersom halsfluss är smittsam, är det viktigt att känna till tecken och symtom som kan efterlikna en vanlig förkylning eller influensa, så att du kan söka lämplig medicinsk behandling så snart som möjligt.

Definition och utbredning

Din tonåring tonsiller "jobb är att hjälpa till att bekämpa infektioner. När tonsiller blir röd, svullen och inflammerad, det kallas halsfluss. Om din tonåring har halsfluss, kan hans tonsiller också att utveckla en gul eller vit beläggning. Enligt John Fry och Gerald Sandler, författare till "Vanliga sjukdomar: till sin natur, Förekomst och vård," halsfluss är vanligast i åldrarna 5 och 8 och återigen under tonåren.

orsaker

Halsfluss kan orsakas av ett virus eller en bakterie. Om tillståndet orsakas av ett virus, kommer din tonåring har att vänta ut det, eftersom dessa infektioner gå iväg på egen hand. Om din tonåring halsfluss orsakas av bakterier, kommer hennes läkare troligen ordinera en runda av antibiotika för att behandla den. Tonåringar kan fånga halsfluss genom att dela drycker och redskap med smittade personer. Din tonåring kan också fånga halsfluss genom att komma i kontakt med halsvätskor av en smittad person, som kan bli följden av att hosta på och genom att dela en gemensam kopp eller gemensamma redskap.

symptom

Rött, svullna halsmandlar är en av de vanligaste symtomen på halsfluss, men tonåringar kan också klagar över ont i halsen eller har svårt att svälja. Ytterligare symtom på halsfluss feber, förstorade lymfkörtlar i halsen, ett knaster röst, dålig andedräkt, huvudvärk, magont och en stel nacke. Om din tonåring har något av dessa symtom, boka tid hos din tonåring barnläkare. Hans läkare kommer sannolikt att göra ett odlingsprov för att avgöra om symtomen beror på halsfluss.

överväganden

Om din tonåring klagar över ont i halsen i mer än 24 timmar, boka tid med sin barnläkare rekommenderar MayoClinic.com webbplats. Om det visar sig att din tonåring har bakteriell halsfluss, avsluta hela omgången av antibiotika för att se till att bakterierna har utplånats och att bidra till att förhindra infektionen från att återvända. Barn som har ofta halsfluss kan behöva operation. Enligt Kidshealth, barn som får halsfluss mellan fem och sju gånger om året kräver ofta en tonsillektomi, som är borttagandet av tonsiller för att förhindra framtida anfall av halsfluss.