XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Prostatacancer

En prostataspecifikt antigen (PSA) test mäter mängden av protein som produceras av prostatakörtelceller. PSA-nivån kan höjas för ett antal skäl, med en hög nivå möjligen indikerar prostatacancer. En digital rektal tentamen (DRE) används ofta i samband med ett PSA-test för att känna efter eventuella avvikelser i prostata. Om det fastställs att den höga PSA kan orsakas av prostatacancer, kommer en biopsi utföras för att testa med avseende på malignitet.

stigande ålder

En ökning av PSA-nivån kan förekomma naturligt med åldern. Den amerikanska Food and Drug Administration, American Cancer Society, den amerikanska Urological Association och American College of Physicians alla rekommenderar att testa börjar när en man är 50 år gammal. Tester upprepas årligen och övervakas årliga prov --- en hög PSA är inte nödvändigtvis en indikation på prostatacancer; Det kan helt enkelt vara en del av åldrandet.

Inflammation

Höga PSA-nivåer kan orsakas av en inflammation i prostatan. Benign prostatahyperplasi (BPH) är ett tillstånd som orsakar prostata för att förstora som växande vävnad pressar mot urinblåsan och urinröret. BPH kan blockera flödet av urin och kan höja PSA-nivåer.

Infektion

En infektion i prostatan kan orsaka höga PSA-nivåer. Om detta är orsaken till ökningen av antalet, kommer de sänker när infektionen har klarats upp med antibiotika.

normala variationer

Det är möjligt att en PSA-nivån kan vara hög utan någon uppenbar anledning. Det är normalt att nivån att variera lite. Om ett PSA-test visar en ökning, är det ofta upprepas en vecka eller månad senare innan några åtgärder vidtas.