XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Enligt American Thyroid Association, sköldkörteln knölar är den vanligaste endokrina oro i USA, drabbar tio procent av befolkningen. Termen "sköldkörteln knölar" omfattar onormal tillväxt i sköldkörteln cells-- knutor kan bestå av fasta ensidiga eller bilaterala massorna på sköldkörteln eller smärtsamma, vätskefyllda cystor. I sällsynta fall kan härdarna vara cancerogena, i vilket fall behandlingen är mer aggressiv. Men för det mesta, inte sköldkörteln knölar inte orsaka några symtom förrän de är upptäcktes av en läkare under en fysisk undersökning.

Diagnostisera sköldkörteln knölar

Du kanske inte märker att du har en sköldkörtel knöl tills en läkare palpates området i sköldkörteln och upptäcker avvikelser. Ibland knölar noteras när patienter får röntgenundersökningar såsom datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT) scan av området med huvudet eller nacken för en icke-närstående tillstånd. När förekomsten av sköldkörteln knölar bekräftas är mer omfattande tester genomfördes. En fin nål biopsi kan användas för att fastställa om nodulerna är cancerogena.

"Vänta och se"

När godartade sköldkörteln knölar inte orsakar några signifikanta tecken eller symptom (t.ex. hypertyreos, smärta eller svårigheter att svälja), kan din läkare ta ett "vänta och se" -strategin att se till att det inte finns någon förändring i ditt tillstånd. Regelbundna tester sköldkörtelfunktion och fysiska undersökningar kan vara nödvändiga, och en upprepning biopsi kan användas om de knölar visar en förändring i storlek.

Thyroid Hormone Suppression

Ibland patienter kommer att ta en muntlig kallat syntetiskt sköldkörtelhormon kallas levotyroxin att få hypofysen att sluta producera tyreoideastimulerande hormon (TSH) som orsakar sköldkörtelvävnadstillväxt. Men enligt Mayo Clinic, det finns inga bevis för att användning av levotyroxin orsakar sköldkörteln knölar att krympa; Därför kan denna metod för behandling vara diskutabelt.

Radioaktivt jod behandling

Radioaktivt jod behandling, som vanligen används i patienter med vissa typer av hypertyreos, såsom den som orsakas av Graves sjukdom, kan användas för att behandla sköldkörteln knölar när de fall stora mängder av sköldkörtelhormon som skall produceras. Detta är en engångsbehandling. En patient ges en kapsel eller flytande form av radioaktivt jod, som absorberas av sköldkörteln. Radioaktivt jod ablates (förstör) körteln; hypertyreoidism avtar i två eller tre månader. Eftersom hypotyreos är ett resultat av denna behandling, måste patienterna ta oral ersättning sköldkörtelhormon för resten av sina liv.

kirurgiskt ingrepp

Maligna sköldkörteln knölar är alltid avlägsnas kirurgiskt, tillsammans med en stor del av sköldkörtelvävnad. Men ibland knutor göra patienter har svårt att svälja och andas, en även dessa kan kräva kirurgiskt avlägsnande. När en total tyreoidektomi utförs som i fallet med radioaktivt jod behandling, patienter behöver livslång sköldkörteln hormonbehandling.