XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Trigeminusneuralgi, som också kallas tic douloureux, är en långsiktig sjukdom i nervsystemet som orsakar plötsliga attacker av smärta i ansiktet. Även om smärta orsakad av trigeminusneuralgi varar bara för en sekund eller två, kan det påverka livskvaliteten och patientens förmåga att delta i dagliga aktiviteter; Lyckligtvis finns det behandlingar inklusive kirurgi och mediciner för att behandla detta tillstånd.

åldring

Enligt Mayo Clinic, kan trigeminusneuralgi orsakas av åldrande och skador på nerver som inträffar över tiden. De flesta personer som diagnostiserats med trigeminusneuralgi är minst 50 år gammal, när de utvecklar symtom. Äldre människor kan ha andra sjukdomar såsom diabetes eller artärsjukdom som kan bidra till smärtattacker orsakade av trigeminusneuralgi.

cancer

En onormal tillväxt eller tumör i huvudet eller nacken kan orsaka trigeminusneuralgi. Som en tumör växer, kan det klämma eller irritera trigeminal nerve och göra den mer känslig för smärta. Trigeminusnerven kan även komprimeras genom tillväxt av en tumör, och det resulterande trycket kan orsaka nerven inte fungerar korrekt.

Ärftlighet

Enligt National Institute of neurologiska sjukdomar och stroke, kan ärftlighet vara en orsak till trigeminusneuralgi. Vissa människor ärver sjukdomar i blodkärl som påverkar trigeminusnerven. Personer med en familjehistoria av trigeminusneuralgi eller andra blodkärlssjukdomar kan vara mer benägna att utveckla denna sjukdom själva.

Multipel skleros

Multipel skleros är en progressiv och kronisk sjukdom som orsakar skador på nerverna. Skador på trigeminusnerven genom multipel skleros kan ta år att utveckla.

Påfrestning

Enligt Beth Israel Medical Center Institutionen för smärtbehandling och palliativ vård, kan stressen vara en orsak eller avtryckaren trigeminusneuralgi. Stress kan orsaka inflammation i blodkärl, vilket kan komprimera eller irritera trigeminusnerven. Hos personer som har trigeminusneuralgi på grund av annan orsak, stress och ångest kan utlösa eller förvärra svårighetsgraden av attackerna.

triggers

Även om en persons vanor inte kan vara en direkt orsak till trigeminusneuralgi, kan de utlösa symptom på trigeminusneuralgi hos personer som har sjukdomen. Normala delar av livet, inklusive att äta, rakning och borsta tänderna kan utlösa attacker. Andra personliga faktorer, bland annat talar, leende eller röra vid ansiktet kan också utlösa trigeminusneuralgi symtom.