XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

I åratal har folk med kasein allergi eller laktosintolerans finnas förtära sojamjölk som ett alternativ till vanlig komjölk. Men eftersom människor blir mer intresserade av hälsa och näring, är många människor som vill sojamjölk som ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt.

Fakta

Sojamjölk är egentligen inte mjölk. Den är tillverkad genom krossning sojabönor och blanda dem med vatten för bildning av en blek vit vätska. Det är ett populärt substitut formel för spädbarn som upplevde laktosintolerans och kan inte dricka mjölkbaserade formler. Bearbetningstekniker bidra till att minska beany smak och ger det mer av en komjölk konsistens. De flesta av sojamjölk som finns idag är smaksatt för att göra det mer tilltalande.

Näring

En kopp sojamjölk innehåller ca 7 g protein, 4 g av kolhydrat, 4½ g fett och ingen kolesterol. Det ger inte en betydande mängd av kalcium, och även om det innehåller vissa B-vitaminer, innehåller det inte mycket B12. Som ett resultat, är de flesta sojamjölk berikade för att kompensera för dessa brister. Komjölk, som jämförelse, innehåller ca 8 g protein och 12 g kolhydrater per kopp, och det är en rik källa av andra näringsämnen samt.

Analys

Sojamjölk är en bra källa till protein och är kolesterolfri. Den innehåller isoflavoner, som är kemikalier som liknar hormonet östrogen. Isoflavoner kan minska klimakteriebesvär, bevara bentätheten och minska risken för diabetes, enligt Howard N. Hodis, MD, University of Southern California. Men innehåller sojamjölk ämnen som kallas fytater, som vissa människor tror kan blockera kroppens upptag av vissa mineraler. Fytoöstrogen är också närvarande, vilket kan påverka produktionen av spermier hos män, samt minska mängden testosteron i sina kroppar.

Viktminskning

Studier utförda av Elvira de Mejia, biträdande professor vid University of Illinois, utfördes där möss injicerades med en typ av sojaprotein. De visade att inte bara råttorna känna full förr, men deras ämnesomsättning också förändras, vilket resulterar i ökad viktminskning. En annan studie med vuxna män som genomförs av Harvey Anderson, University of Toronto, fann att deltagarna upplevde minskad aptit efter matas 60 g sojaprotein.

Sista ordet

De första resultaten av undersökningar ser lovande ut för användning av sojamjölk för att hjälpa dig gå ner i vikt. Men kom ihåg att ingenting bidrar till säker och långsiktig viktminskning mer än att äta näringsriktig mat under dagen, titta på ditt kaloriintag och få dig själv på ett bra träningspass regim. När du rådgöra med din läkare, naturligtvis.