XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Har en vitamin B-12 brist Orsak Petekier?

Din kropp används vitamin B-12 för att utföra olika dag till dag verksamhet och är en viktig näringsämne måste du få från din kost. Livsmedel såsom fisk, lever, musslor, nötkött och skinka är alla bra källor till vitamin B-12, men du kan även använda multivitaminer eller andra kosttillskott om du inte kan få nog genom din kost. Om du misslyckas med att få tillräckligt med vitamin B-12, kan du uppleva flera negativa bieffekter, men röda fläckar på huden, som kallas petekier, inte i allmänhet förknippas med en B-12 brist.

Vitamin B-12

Din kropp använder vitamin B-12 som ett viktigt näringsämne i neurologiska funktioner, röda blodkroppar skapande, och DNA-syntes, enligt Office of Kosttillskott, en del av National Institutes of Health. B-12 är vattenlösligt, vilket innebär att du utsöndrar vad du inte använder genom urinen och måste inta regelbundna mängder av vitamin via kosten eftersom kroppen inte lagra den.

petekier

Petekier är små, runda fläckar som visas på din hud. Dessa fläckar visas normalt röd, brun eller lila, liknar en hudutslag, men är resultatet av blödning som sker under huden själv, enligt Mayo Clinic.com. Dessa fläckar inte ändra eller förlora färg när du trycker på dem och är vanligtvis ganska liten, förekommer i kluster.

Vitamin B-12 brist

Vitamin B-12 brister uppstår vanligtvis när du misslyckas med att få tillräckligt med näringsämnen från din kost eller för att din kropp har ett medicinskt tillstånd som gör dig mindre möjlighet att absorbera det från maten. Om du har en vitamin B-12 brist, kan du uppleva en mängd olika symptom som trötthet, svaghet, förstoppning och aptitlöshet, enligt Office of Kosttillskott. Du kan också uppleva problem som stickningar i händer eller fötter, svårt att upprätthålla balansen, depression, minnesförlust och ont i munnen eller tungan. Men petekier inte i allmänhet förknippas med en B-12 brist.

Vitamin B-12 brist och Petekier

Du kanske har petekier om du har en vitamin B-12 brist, men det betyder inte att den brist orsakar fläckar huden. Enligt Mayo Clinic.com är petekier hos vuxna oftast orsakas av reaktioner på vissa läkemedel, liksom medicinska tillstånd såsom mononukleos, mässling, lupus, leukemi och reumatoid artrit. Hos spädbarn kan K-vitaminbrist och infantil skörbjugg orsakas av C-vitaminbrist också ge upphov till petekier, men inte en vitamin B-12 brist.