XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Tendinit i balett

När du tittar på en balettföreställning, är det lätt att förstå varför dansare drabbas ofta mul och benskador. Att upprätthålla onaturliga positioner på tå och trampdynan, hoppa och landa i tunna, icke-stödjande skor och timmar på fötterna alla sätta en enorm belastning på ben, leder, ligament och senor. Tendonit, alternativt stavat tendinit, är den medicinska termen för inflammation i senan. Balettdansörer har en särskild risk för att utveckla tendonitis i flera senor i fötterna och benen, även om tendinit kan utvecklas i någon senan under förutsättning att över och påfrestningar.

Senor benägna att tendonitis

Vissa senor ta stöten av stress i balett och har en högre förekomst av utvecklings tendonitis. I benet, patellarsenan, som förbinder patella, den medicinska termen för knäskålen, till tibia ben i underbenet, utvecklas ofta tendinit i dansande. Hälsenan, den största senan i kroppen, går upp på baksidan av hälen och spelar en viktig roll när det gäller att stiga till pointe ställning balett. Skador på hälsenan står för nio procent av balett skador, enligt en artikel publicerad av brittiska forskare i 2004 "British Journal of Radiology." De peroneal senor, som reser upp på utsidan av foten, ofta är stressade i dansare eftersom de är avgörande för fotled stabilisering. Balett dans är den vanligaste orsaken till tendinit i flexor hallucis brevis och longus senor, som passerar undersidan av foten, enligt "Wheeless lärobok för ortopedi."

symptom

Symtom på tendinit smärta längs senan, svullnad, värme och, beroende på senan och svårighetsgraden av svullnad runt det, en oförmåga att flytta eller stå på området runt den. I patellatendinit, en dancer känner smärta i främre delen av knät under hopp. I Achilles tendinit, kanske smärta förekomma under relevé. I peroneal tendinit kan en dansare utveckla fotled instabilitet om senan sträckor eller tårar.

risker

Balett dansare, liksom många idrottare, ofta ignorerar fot smärta eftersom de inte vill sluta utöva rädsla för att förlora en del i en prestanda eller för att de känner att de vet hur man behandlar skadan själva utan att söka läkarvård. Inte söka läkarvård och inte efter en läkares anvisningar kan förvärra en senskada. Inflammerade senor kan försvaga och sträcka till den grad att riva bort från benet. Om detta händer, blir kirurgisk reparation nödvändig, eftersom den skadade senan inte kan reparera sig själv om ändarna inte är nära varandra.

behandlingar

Tendinit svarar på vila, höjd, kompression genom att linda foten för att minska svullnad, att utföra is under 15 till 20 minuter vid en tidpunkt varje fyra till sex timmar under dagen. Sjukgymnastik och användning av ultraljud kan också bidra till att minska inflammation och svullnad. Dansare kan ta orala antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen för att minska svullnad. Kortison injektioner kan minska inflammation, men kan också försvaga senan och få den att brista, National Institute of Arthritis och muskuloskeletala och Hudsjukdomar varnar.