XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Om du någonsin har tillbringat tid i ett stort sjukhus, så oddsen är bra att du förstår vad det är som att känna sig som ett tal. Även när dina vaktmästare är mjuka, hänsynsfull människor, kan det vara svårt att känna sig trygga i ett system som ger dig en streckkod eller ett serienummer när du kommer in genom dörren. Vissa människor tror även att detta "avhumanisering" av patienterna faktiskt stör läkningsprocessen. För att motverka denna effekt, var humanistisk omvårdnad föddes.

Historia

Humanistisk omvårdnad skapades av Josephine Paterson och Loretta Zderad, både sjuksköterskor som trodde att en enkel, vetenskapligt förhållningssätt till sjuksköterskeutbildningen inte skulle vara tillräckligt för att skapa verkligt effektiva och innehålls sjuksköterskor. De trodde att sjuksköterskeutbildningen bör till stor del grundat erfarenhet och utbildning bör fokusera så mycket på en sjuksköterska förmåga att relatera till och interagera med olika patienter som på en vetenskaplig bakgrund. Paret teori av humanistisk omvårdnad först offentliggjordes 1971.

Fungera

Funktionen för humanistiska omvårdnad, precis som alla andra omvårdnad, är i slutändan att göra det möjligt för patienten att återhämta sig eller läka. Men humanistiska sjuksköterskor tror att kärnan i vardagliga sjuksköterska patient upplevelser har så mycket att göra med läkningsprocessen som medicin. Som ett resultat, fokuserar humanistisk omvårdnad mycket noga på utvecklingen av en relation med en patient samt på patientens hälsa.

Betydelse

Humanistiska sjuksköterskor utbildas lika grundligt som någon annan sjuksköterska. De går igenom sjuksköterskeskola och har samma medicinska bakgrund som krävs av mer konventionellt skolade sjuksköterskor. Emellertid har en humanistisk sjuksköterska en annan referensram som placerar hennes relation med patienten i centrum av hennes fokus, med patientens hälsa gynnas detta förhållande i stället för enbart från medicinsk eller pedagogiska erfarenhet.

typer

Även om alla humanistiska omvårdnad bygger på teorin framförts av Paterson och Zderad 1971, det finns många skolor av tanke på humanistisk omvårdnad. Vissa fokuserar nästan uteslutande på att utveckla relationen mellan sjuksköterskan och patienten, med de medicinska aspekterna av vård kommer i en betydande men avlägsen sekund. Andra föredrar att faktor i relation utveckling, men fortfarande tillbringar en hel del tid på medicinsk bakgrund och healing. Det senare är bäst om du ska sjuksköterska på ett sjukhus, men många människor som behöver privata omvårdnad föredrar den förra.

fördelar

Humanistisk omvårdnad har några allvarliga fördelar jämfört med traditionella omvårdnad. Terminal patienter, särskilt verkar vara betydligt mer mottaglig och lyhörd för humanistisk omvårdnad över traditionell omvårdnad och lever längre och mer innehåll liv när vårdas på detta sätt. Ofta relationer är det som ger människor kraft att läka i ansiktet av stora motgångar, så en humanistisk sjuksköterska kan dramatiskt förbättra en kroniskt sjuk patients odds för överlevnad om han är mottaglig för denna typ av behandling.

Varning

Även humanistisk omvårdnad kan ge hopp och styrka för en patient och hennes familj där traditionell omvårdnad kanske inte, du ska aldrig ändra din vårdpersonal eller medicinska behandlingar utan att rådfråga alla dina team av läkare. Även många sjuksköterskor som inte har utbildats i humanistiska omvårdnad fortfarande använda dessa metoder regelbundet bara för att de är bra, empatiska sjuksköterskor. Inte skriva av en läkare bara för att hon inte har fått en godkänd utbildning i humanistiska omvårdnad.