XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Fish Finder Information


Som en utlöpare av sonarteknik som utvecklats för militära ubåtar, började fiskare att använda stora, skrymmande vakuumrör ekolod för att hitta fisk på 1950-talet. År 1959, Carl Lowrance och hans söner utvecklat en liten, transistoriserad, batteridriven fisk hitta ekolod och började marknadsföra den. Sedan dess har elektroniska kretsar och displaytekniker utvecklats, vilket möjliggör fisk-finder tillverkare att producera mindre, mer kraftfulla enheter med ett större antal funktioner.

Hur Fiskeset Work

Alla Fiskeset använder sonar. Sonar skickar ljudvågor genom vattnet. När vågorna studsar ett objekt, upprepa de tillbaka till ekolod och visas på skärmen. Alla föremål kommer att orsaka ett eko: fisk, havsbotten eller lakebed, ogräs och skräp. Vissa Fiskeset kommer också rita djupet av temperaturskikt, områden där det finns en plötslig förändring i vattentemperaturen.

transduktorer

Ljudvågorna sänds ut och tas emot av en liten transduktor. Eftersom de avges från omvandlaren de gradvis sprida ut i storlek skapar ett konformat mönster. Allt inom denna kon kommer att visas på fisk finder skärmen.

Fiskare försöka matcha konvinkeln av sina Fiskeset till vattendjupet där de fiskar. Grunt och medeldjupt vatten kräver en bredare kon stråle. Många fisk Finders använder endast ett konstrålevinkeln, medan vissa tillåter användare att växla mellan två eller flera konvinklar genom att helt enkelt göra en ändring av fisk finder inställningar.

displayer

Fish Finder Information


Under de första åren, all fisk-Finder visar var rattar, likt hastighetsmätare på en bil. Ljusa linjer dök upp på djupet där ekolod upptäckts fisk. Mer avancerade uppringnings modeller är fortfarande tillgängliga. Idag är de flesta billiga fisk Finders har svartvita LCD-skärmar, medan de mer avancerade modeller använder färg CRT-skärmar.

LCD-skärmar ger mindre upplösning, men de är ofta lättare att se i starkt solljus. De är också generellt mer robust och vattentät än färgskärmar. Färgskärmar har högre upplösning och kan ge fiskaren mer information genom färgkodning olika små fiskar och funktioner.

Kraft

Hur väl en ekolod fungerar i djupa eller grumliga vatten har mycket att göra med dess märkeffekt och frekvensen av givarsignalen.

Mycket drivna fisk Finders plocka upp fler detaljer i grumligt vatten och är mer tillförlitliga i djupare vatten. I allmänhet kommer tillverkarna uttrycka enhetens märkeffekt i watt.

Det finns två grundläggande driftsfrekvenser för Fiskeset: 50 kHz och 200 kHz. Den långsammare frekvens fungerar tillförlitligt till större djup medan de snabbare enheter plocka upp mer i detalj på måttliga djup. Vissa Fiskeset arbeta vid endast en av dessa frekvenser, medan ett fåtal tillåter fiskare att växla fram och tillbaka mellan dem.

Montering

Fisk Finders kan vara både bärbara och monterade. En bärbar enhet levereras med en givare som ansluts till båtens skrov med en sugkopp. Användningen av bärbara fisk Finders i kajaker har ökat dramatiskt under de senaste åren. För permanent monterade transpondrar, borras ett hål i skrovet bort från alla prop turbulens. Det finns också kit som finns att montera fisk finder givare på trolling motorer.

Andra ekolod funktioner

Tillverkarna nu kombinerar Fiskeset med GPS-enheter. De är särskilt tilltalande för havet sportfiskare som befinner sig navigera i öppet vatten.

Sido scanning Sonar fisk Finders är en annan utveckling. Tillverkare producerar nu avkännare vars strålar kan riktas ut från båten parallellt med vattenytan och roteras 360 grader. Dessa är avsedda att komplettera traditionella ekolod som bara hitta fisk direkt under båten.