XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Biverkningar av grönsaker

Grönsaker som en del av en övergripande hälsosam kost kan minska risken för att utveckla allvarliga kroniska sjukdomar. De ger viktiga näringsämnen för en god hälsa och underhåll av vår kropp. De positiva hälsoeffekterna av att äta grönsaker vida överstiger dess mindre nackdelar. Men grönsaker är inte fullständiga mat; de är låga i protein, fett och kalorier och saknar vitamin B-12, som finns endast i animaliska livsmedel. Överkonsumtion och osäker hantering av grönsaker kan öka risken för livsmedelsburna sjukdomar, exponering växttoxiner, magbesvär och mineralbrist i kroppen.

Bad Bredd och lukter

Vissa grönsaker som lök och vitlök kan orsaka illaluktande bredd och svett i en person efter några timmars förbrukning. Den illaluktande bredd och svett orsakas av svavelinnehållande föreningar, såsom dimetylsulfid, vätesulfid och methymercaptan. När dessa svavelhaltiga föreningar passerar genom tarmväggen in i blodomloppet de antingen utandad genom lungorna eller utsöndras som svett, saliv och andra kroppsvätskor.

Mineralförlust och magbesvär

Kostfiber i grönsaker binder med mineraler såsom kalcium, magnesium, koppar, zink och järn och reducerar deras absorption. Grönsaker innehåller oxalater, fytater och polyfenoler, som hindrar mineralupptag. En annan nackdel med fibrer grönsaker är en ökning av gasbildning och abdominal distress. Vissa grönsaker som kål, blomkål, lök, potatis, rädisor och bönor är speciellt kända för att orsaka rapningar och gasbildning. De gasproducerande bakterier agera på osmält kostfiber i kolon, vilket leder till uppbyggnad av koldioxid, metan och andra gaser i tarmen. Utsläpp av dessa tarmgaser producerar rapningar och gasbildning.

goitrogens

Grönsaker som broccoli, vitkål, blomkål, brysselkål, kålrot, grönkål, sötpotatis och gul majs, innehåller ämnen som stör jod utnyttjande eller sköldkörtelhormon produktion, känd som goitrogens. Dessa diet goitrogens kan orsaka struma-förstorad sköldkörtel, när de konsumeras i stora mängder. Effekten av goitrogens är större om den jod försörjningen i dieten redan är begränsad, såsom i en saltfattig kost.

växttoxiner

Grönsaker innehåller ofta naturligt förekommande kemikalier som kan visa sig toxiska när de konsumeras i stora kvantiteter under en lång tid. Potatis innehåller giftig sammansättning solaine och chaconine en glycoalkatoid, som kan orsaka huvudvärk och kramper eller i svåra fall koma och död men en sådan förgiftning är en sällsynt företeelse. Matlagning potatis vid en temperatur på 340 grader F kan förstöra toxinet. Söt paprika innehåller solanin, som är giftigt när konsumeras i mycket stora mängder i en rad av fyra eller fler pounds i en måltid. För att bli av toxinet, tvätta paprika noggrant och ta bort frön och membran. Bortsett från naturliga gifter, kan grönsaker vara kontaminerade med toxiska nivåer av bekämpningsmedel eller infekterade med mikrober som kan orsaka matförgiftning. Tvätta grönsaker före användning under rinnande vatten och avskurna eller kassera delar som är smutsiga eftersom bakterier kan frodas i den.