XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Undernäring och amp; svullna ben

Perifert ödem, eller ackumulering av vätska orsakar svullnad i fötter, anklar och underben, är ett vanligt problem hos äldre personer eller personer med cirkulationsrubbningar. Perifert ödem kan orsakas av cirkulationsbrister, muskel skada eller helt enkelt stå för länge vilket resulterar i vätskor poolning vid den lägsta punkten. Undernäring inklusive brister av protein eller vitaminer eller ett överskott av salt kan också orsaka svullna ben.

kwashiorkor

"Kwashiorkor" är ett ord från det västafrikanska språk som refererar till en ofta dödlig tillstånd av undernäring som uppstår hos småbarn när mamman weans dem att föda nästa barn, enligt Dr. E. Richard Stiehm, co-chef för Los Angeles Pediatric aIDS Consortium. I många områden i världen där maten är dålig, kan en enda livsmedel som ris eller kasava vara den enda tillgängliga näring. Dessa livsmedel saknas i protein. När ett barn är avvanda från sin modersmjölken, sätter proteinbrist i, vilket gör att barnets ben att svälla, mage att distend och hår att ta på sig en röd nyans. Om kwashiorkor identifieras tidigt och adekvat protein resurser tillförs, kan barnet återhämta sig, men i senare skeden tillståndet snabbt ner till diarré och lunginflammation som leder till döden. Risk för kawshiorkor är hög i områden där livsmedelsförsörjningen har störts av krig och naturkatastrofer.

Salt

Äta ett överskott av salt mat kan orsaka ödem, en ansamling av vätska i armar och ben, enligt University of Maryland Medical Center. Detta tillstånd kan uppstå tillfälligt, till exempel efter att ha ätit ett parti av salta snacks. Människor som förlitar sig på bearbetade livsmedel som en betydande del av sin kost, särskilt de äldre, stänga-ins och de med låga inkomster som kan åberopa billig burk och bearbetade livsmedelsprodukter, kan utveckla ödem från ett överskott av salt som en pågående villkor. Utveckla strategier för att minska saltintaget och öka konsumtionen av färska, friska låg salt mat kan vända ödem orsakas av ett överskott av salt i kosten.

Skörbjugg

Sjömän i den brittiska flottan blev känd som Limeys eftersom de bar limefrukter ombord på fartyget för konsumenten att bekämpa skörbjugg. Skörbjugg är en förutsättning för undernäring orsakas av en brist på vitamin C. skörbjugg kan resultera i svullna leder och ödem i fötter och vrister tillsammans med en mängd andra symtom, främst blåmärken och tänderna lossnar och faller ut. Skörbjugg är sällsynt hos vuxna idag, men fortfarande förekommer hos individer som är socialt isolerade eller har bristande kunskaper om grundläggande näringslära, Drs. Hirschmann och Raugi redovisas i December 1999 "Journal of American Academic Dermatology." Skörbjugg kan också förekomma i alkoholister, eftersom överdriven alkoholkonsumtion kan beröva kroppen av många näringsämnen, inklusive vitamin C.

Mat allergier

En allergisk reaktion mot en livsmedelsprodukt kan orsaka svullnad i benen samt andra systemsvar som nässelutslag och andnöd. Eliminera misstänkta födoämnesallergenen från din diet, eller kontakta din hälsa läkare om att testa för födoämnesallergier, rekommenderar University of Maryland Medical Center. Att hålla en matdagbok och notera eventuella förekomsten av svullnad eller andra tecken på allergisk reaktion kan hjälpa dig att identifiera källan till en födoämnesallergi. Ett dagligt vitamintillskott kan också bidra till att minska svullnad i benen.