XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

I USA, är radioaktivt jod (RAI) behandling den vanligaste metoden för att behandla hypertyreos som är resultatet av sköldkörtelsjukdom. Enligt Thyroid Foundation of Canada, denna behandling används på 90 procent av amerikanska patienter med hyperthyroid sjukdom (Graves sjukdom), även om det också användas på patienter sköldkörtelcancer och de med giftiga struma. Medan RAI behandling är den mest använda behandlingsmetoden i USA och är enligt uppgift en säker poliklinisk procedur, är det inte utan risker, kontroverser och hälsoproblem.

Hur fungerar radioaktivt jod Arbete?

Även när det är hyper fortsätter thryoid körteln att ta i jod och konvertera det till hormoner behövs för att utföra metaboliska tasks.RAI är väsentligen jod som innehåller radioaktiva isotoper. När intas oralt, tar den olyckliga sköldkörteln i RAI precis som det skulle regelbundet jod som finns i livsmedel. Strålningen som emitteras av RAI förstör cellerna i sköldkörteln. RAI som inte samlas i sköldkörteln utsöndras från huden och genom urinering. RAI behandling är mycket enkel: Patienten ges en kopp radioaktivt läkemedel, drycker det och sedan återvänder hem.

Efterbehandling Försiktighetsåtgärder

Eftersom överskottet av RAI utsöndras genom kroppen, är vissa försiktighetsåtgärder används de första två veckorna efter att en patient har RAI behandling. För den första dagen, kan patienten inte fungerar, gå till offentliga platser eller använda kollektivtrafik. För två till tre dagar efter behandling, ska patienten inte åka i bilen med andra, laga mat som delas eller stå närmare än 3 feet från andra. Närhelst patienten använder toaletten, ska den spolas två till tre gånger efter användning i upp till tre dagar efter behandling. Patienten bör sova i en separat säng för upp till 11 dagar efter RAI behandling. All exponering för barn och gravida kvinnor bör begränsas under denna tid också.

Långsiktiga problemen med RAI behandling

Eftersom administrering av RAI är inte en exakt vetenskap, är det sällsynt att bara tillräckligt av sköldkörteln kommer att dödas av att tillåta den att fungera normalt. I 82 procent av fallen, är hela körteln ablation (förstöras) oavsett doseringsmängden, och patientens upplevelser okontrollerad hypotyreos. Kännetecken symptom på hypotyreos uttalas viktökning, håravfall, extrem trötthet och överdriven sova. Detta villkor kräver noggrann medicinsk övervakning och livslångt användning av sköldkörtelhormon ersättare. I många fall, fortsätter patienten att uppvisa symptom på hypothryoidism även om blodnivåer indikerar normala mängder av sköldkörtelhormon i blodet. patienter Många Graves också uppleva mer uttalad sköldkörtel relaterad ögonsjukdom (TED) efter RAI behandling. Dessa hälsofrågor kommer ofta som en chock för patienter som tycker att de har handlat i en uppsättning av symptom för en annan.

andra risker

Mer extrema biverkningar kan också vara resultatet av RAI behandling. Dessa inkluderar permanent förlust av smak, permanent brist på spottkörtlarna funktion; långvariga matsmältningsproblem, inklusive förstoppning och diarrea; mat allergier; peeling av huden, inklusive slemhinnor; och ett försvagat immunförsvar.

Finns det alternativa behandlingar till RAI?

Ja. I själva verket hela Europa, Australien och Japan gynnar användning av orala anti-thyroid läkemedel såsom Tapazole och PTU över RAI behandling. I USA, är anti-thyroidmedicationen rekommenderas också för patienter som är gravida eller som har allvarliga Graves sjukdom, och det anses vara det bästa sättet att behandla patienter som inte vill genomgå RAI behandling. Allvarliga komplikationer från långvarig användning av anti-thyroid läkemedel är mycket sällsynt, förekommer i endast 0,1 till 0,5 procent av befolkningen.