XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Irritation i huden kan vara besvärande och pinsamt, särskilt när de är synliga för andra människor. Hudproblem kan orsaka klåda, rodnad, blåsor, fjällning och mer. Det finns ett antal olika typer av hudirritationer, varav de flesta kan behandlas med moderna krämer och mediciner. I följande artikel kommer några av de vanligaste hudirritationer tillsammans med sina behandlingar diskuteras.

Acne

Människor i alla åldrar är mottagliga för akne; Det är emellertid oftast förknippas med tonåringar eftersom akne orsakas främst av hormonella förändringar i kroppen. Acne kännetecknas av utbrott av whiteheads, pormaskar, papler, pustler eller cystor på huden i ansiktet och kroppen. Några av dessa skrubbsår, särskilt cystor, kan orsaka permanent ärrbildning. Över disk samt receptbelagda läkemedel är tillgängliga för behandling av mild till svår akne. Acne förebyggande krämer och orala antibiotika kan användas för att döda bakterier som orsakar akne. Laserbehandling är också tillgänglig för mer allvarliga fall. Dessutom har preventivmedel såsom Ortho Tri-cyklen visat att avsevärt minska akne hos kvinnor.

Eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, vanligtvis påverkar huden på ben och fötter, bakom knäna och på armar, axlar och ansikte. Eksem kännetecknas av missfärgade fläckar som är extremt kliande och ibland full av små knölar som läcker vätska. Huden är extremt torrt, med en fjällig utseende. Eksem kommer troligen att visas i ett barn i åldrarna fem och sju, och skulle kunna fortsätta i vuxen ålder. Olika krämer och läkemedel kan förskrivas för behandling av eksem, inklusive kortikosteroid salvor för att minska klåda, antihistaminer eller prednison, som minskar inflammation. En annan typ av terapi är ljusterapi, där kontrollerade mängder av ultraviolett ljus används för att lindra symtom.

perioral dermatit

Perioral dermatit kännetecknas av röda eller varfyllda knölar som omger munnen och näsan. Även om orsaken till detta hudirritation är inte känt exakt, är det möjligt att hud produkter såsom smink och krämer som innehåller fluor är de skyldiga. Läkare kommer vanligtvis ordinera tetracyklin, ett antibiotikum tas oralt, för behandling av perioral dermatit. En kortikosteroid kräm kan också användas för att minska rodnad och klåda. Behandling kan ta upp till flera månader innan försvinnandet av denna hud åkomma.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom som kan påverka en persons hela sitt liv. Sjukdomen orsakas av överskotts uppbyggnad av cellmaterial på hudens yta, vilket orsakar fjällande, flagnande fläckar som är kliande och obekväma. Huden kan också bli så torra och spruckna att det kommer att blöda. Det finns inget botemedel för psoriasis, men läkarna kommer ofta förskriva kraftfulla kortikosteroider salvor som bidrar till att minska inflammation i huden. Psoriasis i hårbotten är en vanlig åkomma som kan behandlas med kortison schampon och skum. Kalcipotrien, en vitamin D-analog grädde, kan också användas för att hjälpa till att stoppa tillväxten av överskott hudceller. Andra behandlingar inkluderar retinoid krämer och ultraviolett behandling.

rosacea

Rosacea drabbar vuxna, och kännetecknas av röda fläckar i ansiktet, små röda bulor på kinder, näsa och panna och framträdande blodkärl på näsan. Rosacea är möjligen en ärftlig sjukdom som kan förvärras av yttre faktorer såsom alkohol, kryddstark mat och vissa blodtryckmedications. Utvärtes läkemedel såsom tretinoin eller bensoylperoxid kan förskrivas för att lindra symtomen. Andra behandlingar inkluderar antibiotika tas oralt och isotrenitoin, som används i svåra rosacea fall.