XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Överaktiv blåsa är ett vanligt tillstånd som är resultatet av oväntade sammandragningar av musklerna som kantar väggen i urinblåsan. Konsekvenserna av dessa sammandragningar är en okontrollerbar behov av att urinera och vid vissa tillfällen, inkontinens. Även om tillståndet är vanligare hos kvinnor (ca 75% av alla fall), förekommer det hos män, och ofta är resultatet av ett problem som härrör från en förstorad prostata. I många fall är en godartad prostatahyperplasi (eller förstorad prostata) orsaken till överaktiv blåsa hos män. Genom att identifiera tecken på överaktiv blåsa och bekräfta diagnosen med en läkare eller sjuksköterska, kan du oftast framgångsrikt behandla tillståndet.

Instruktioner

1 Håll koll på hur ofta du kissar. Läkaren kommer att be dig att hålla en tömning dagbok, som ska innehålla information om hur ofta du kissar och om du har svårt att urinera.

2 Spela in några gånger (om någonsin) att du är inkontinent (oundviklig urinering). Inkontinens kan ske med eller utan förvarning, och alla förekomster bör registreras oavsett svårighetsgrad. Till exempel kan du oundvikligen tömma hela blåsan, eller så kan du helt enkelt märker en ökad frekvens av urinering fläckar på underkläder.

3 Samla din sjukdomshistoria. Din läkare kommer att vara särskilt intresserade av din familjehistoria av överaktiv blåsa, historia av sjukdomar, bäcken operationer och alla mediciner som du tar. Detta är särskilt viktigt för män, som läkaren kommer att vilja veta om du har någon familjehistoria av förstorad prostata eller prostatacancer.

4 Begär en urinanalys test från din läkarmottagning eller lokala sjukhus. Läkaren kommer att behöva dina urinresultat för att identifiera möjliga villkor som är förknippade med en överaktiv blåsa, inklusive diabetes, njursjukdom och hjärt sjukdom.

Tips

  • Symtom som kan initialt närvarande som hänför sig till överaktiv blåsa kan i själva verket avser problem med din prostata. Ofta symtom på överaktiv blåsa är de första tecknen på prostatacancer hos män. Om du upplever något av dessa symtom, söka läkarvård från din läkare så att han kan undersöka dig och föreskriva den bästa behandlingen för dig.