XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kapha representerar jord och vatten element i Ayurveda medicinen i Indien. Ayurveda betyder läran om livet och ger detaljerade råd för kost, näring och hur man ska behandla sjukdomen. Kapha individer tenderar att ha stora ben, tjockt hår, bra fysisk kondition och en lugn disposition. Kaphas har också en ökänd söt tand, och om de äter för mycket ofta tenderar de att bära extra vikt. Om extrem, kan fetma ökar risken för kroniska sjukdomar, såsom högt blodtryck och diabetes.Panchakarma är en avgiftning som kan göras med en ayurvedisk läkare. Det finns en enkel version som kan göras hemma i 5 till 7 dagar. Om du har några allvarliga medicinska tillstånd eller är mer än 15 procent över lämplig kroppsvikt, kontakta din läkare eller en ayurvedisk specialist.

Instruktioner

1 Börja med att hålla en matdagbok för en vecka för att se vad och när du äter och hur du känner efteråt. Detta är för att avgöra om du smälta allt helt eller om du kan ha födoämnesallergier. Notera om det finns tillfällen när du äter av tristess eller känslomässigt överätande.

2 Följ råd av Dr Vasant Lad, en ayurvedisk specialist. Han råder Kaphas göra ett hem panchakarma (avgiftning) genom att ta 2 uns av ghee (säljs i indiska livsmedelsbutiker eller hälsokostbutiker) dagligen med lika stora mängder av svartpeppar, ingefära eller indiska långpeppar i 3 dagar.

3 Fortsätt genom att göra en liten oljemassage dagligen: gnugga ca 2 msk. av uppvärmd majsolja över huvudet, hårbotten och hela kroppen innan duscha på morgonen. Varje morgon före frukost, konsumerar en drink med varmt vatten och färsk citronsaft pressas in i den för att uppmana peristaltiken. Vänta 20 till 30 minuter innan man äter färsk frukt och te.

4 Förbered kitchari, en traditionell ayurvedisk skålen för avgifta kroppen. Den består av basmatiris och röda eller gula delade linser kokta tillsammans med gurkmeja. Ät denna blandning för lunch och middag med ångad säsongens grönsaker under de första 4 dagarna.

5 Ta Triphala, en blandning av tre torkad frukt innan sängen med vatten. Konsumera 1 till 3 msk. av linfrö olja för att säkerställa dagliga tarmrörelser. Efter Dr Vasant Lad expertis gång, ta en lavemang läkemedel varje natt för att rensa tjocktarmen. Han rekommenderar att koka 1 msk. av dahamoola te i en liter vatten (säljs i butiker som specialiserat sig på indiska varor). Cool och sila denna blandning och användning som en nattlig lavemang.

6 Fortsätt denna detox diet genom att äta endast kitchari dagar 5 till 7. Drick mycket varma teer lämpliga för Kapha (det finns ayurvediska teer märkta som Kapha i specialbutiker).

7 Gör mild motion dagligen. Gå ner i vikt permanent, motion för 20 till 30 minuter dagligen. Promenader före frukost eller i 10 minuter efter varje måltid är ett skonsamt sätt att återinföra daglig motion. Ta vatten på flaska och njuta av dessa promenader som ett sätt att öka humöret och ämnesomsättningen. Återgå till normalt ätande genom att gradvis tillsätta ångkokta grönsaker, färska råvaror sallader och lättsmält mat.

Tips

  • För att förbereda kitchari för en dags måltider skölja en kopp brun eller vit basmatiris med en kopp rött eller gult delad lins. Placera dem i en medelstor kruka, tillsats av 5 till 6 koppar filtrerat vatten. Lägga ¼ tsk. var och en av kummin, koriander och senapskorn. Koka upp och sänk värmen att laga något avslöjats i ca 25 minuter.
  • Gör inte detta detox diet om du är gravid eller har just återhämtat sig från någon sjukdom, såsom en förkylning eller influensa, om inte under en läkares vård.
  • Inte svälta sig själv eller göra mycket ansträngande motion samtidigt som man gör panchakarma.