XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Termen "lipid" samlar alla naturligt förekommande fettlösliga molekyler, såsom triglycerider - även känd som fetter och oljor - liksom fosfolipider och steroler. Majoriteten av lipider som finns i livsmedel är fetter och oljor.

Fungera

Lipider är en koncentrerad energikälla, som innehåller nästan dubbelt så mycket energi per gram än protein eller kolhydrater. Lipider bär också fettlösliga vitaminer i kroppen, och är involverade med många kroppsfunktioner, såsom isolerande kroppen från temperaturer förändringar i miljön och förlänga matsmältningen.

triglycerider

Viktigt för fettmetabolism och produktion av energi, är triglycerider sammansatta av tre fettsyror: mättade fettsyror, omättade fettsyror, inklusive enkelomättade och fleromättade fettsyror och hydrerade fettsyror. Fleromättade syror förse kroppen med viktiga näringsämnen kan inte tillverka på egen hand. Mättade och hydro fettsyror, dock höja kolesterolnivåer och öka en individs risk för hjärtsjukdomar.

fosfolipider

Fosfolipider, även känd som fosfatider, är fettderivat och huvuddelen av cellmembran. Fosfolipider hjälper också till att reglera cellmiljön.

steroler

Sternols är en viktig grupp inom den bredare klassificering av steroider. De är en viktig faktor vid en anläggning membran och kan hittas i spannmål, frukt, nötter, frön, grönsaker och vegetabiliska oljor.

olestra

Olestra är del lipid men också en del kolhydrater och används ibland som ett fettsubstitut i "låg fetthalt" eller "fettfria" bearbetade livsmedel och dietprodukter.