XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Sömnlöshet innebär en oförmåga att sova, och det kan bero på ett antal olika orsaker. I många fall kan stress på arbetet eller i familjelivet leda till sömnlöshet. Det kan orsakas av en redan existerande medicinska tillstånd, såsom sår, eller genom depression eller liknande känslomässiga svårigheter. Ibland kan det helt enkelt vara den typ av livsmedel du konsumerar, speciellt saker du äter nära sänggåendet. Botemedlet mot sömnlöshet beror på den grundläggande orsaken till din sömnlöshet, men ett antal enkla metoder ofta vara till hjälp oavsett.

sömnvanor

En frisk, tillförlitlig sömn schema kan göra underverk för att bota sömnlöshet. Ställ ett regelbundet schema, gå till sängs vid samma tid varje kväll och stiga upp vid samma tid varje morgon. Undvik tupplurar under dagen - det kan kasta din sömn schema off - och hålla sig borta från koffein eller nikotin innan du går till sängs. Regelbunden motion hjälper till med sömnlöshet samt (men du bör alltid motionera minst fem eller sex timmar före sänggåendet). Begränsa sovrum användning sova och kön; det sätter dig i tänkesätt av sömn när du ligger ner varje kväll. Slutligen, försök att anta en nattlig ritual precis innan du går till sängs som hjälper dig att slappna av. En halvtimme bad, en god bok eller 15 minuters avslappnande andning kan göra en stor skillnad.

Terapi

Allvarligare fall av sömnlöshet kan vara ett resultat av stress eller känslomässiga trauman, som kräver mer kraftfulla åtgärder för att bota. Kognitiv beteendeterapi från en utbildad rådgivare kan identifiera rötter din sömnlöshet, samtidigt lära dig bättre sätt att ta itu med de känslor som är förknippade med dem. En kurator kan också bidra till att minska stressen i ditt liv och hjälper dig att bättre jonglera de olika krav som ställs på dig och närma givna uppgifter med en mer positiv attityd.

Medicin

Läkare brukar inte rekommendera medicin längre än 10 till 14 dagar. Over-the-counter piller kan hjälpa dig att sova, men kan också påverka kvaliteten på sömnen. Å andra sidan kan de arbeta mycket bra på kort sikt, särskilt om du anta dem tillsammans med andra vanor och mer formell behandling. Tala med en läkare om läkemedel som kan vara rätt för dig. Han kan föreslå over-the-counter varumärken eller skriva ett recept för mer kraftfulla sömn hjälpmedel som Lunesta eller Rozerem om han anser att det är motiverat. Var noga med att nämna andra mediciner som du kan vara på; i vissa fall kan det vara orsaken till sömnlöshet, som du kan korrigera bara genom att justera din dos. Läkare behöver också veta om andra mediciner för att inte föreskriva något som kan skapa en dålig reaktion.