XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Sorbitol, uppblåsthet och gas

Sorbitol är en sockerbaserad alkohol finns naturligt i små mängder i vissa frukter och bär, men det är känt mer för sin artificiell syntes och använda som en sockerersättning. Sorbitol är vanligt förekommande i sockerfria produkter såsom tuggummi, godis, glass och hostmediciner. Dock är sorbitol metaboliseras mycket långsamt genom kroppen och känt för att visa laxerande egenskaper och kan orsaka uppsvälldhet från gasproducerande bakterier i tarmarna. Om du har colon irritabile eller andra matsmältningsproblem, rådgöra med din läkare om några av sorbitol sidoeffekter.

sorbitol

Sorbitol, uppblåsthet och gas

Sorbitol finns i äpplen, päron, persikor, plommon och vissa bär, men i mycket små mängder. När konsumeras, är det så småningom omvandlas till fruktos, eller "fruktsocker" av ett par olika enzymer i tjocktarmen. Sorbitol anses vara en närande sötningsmedel eftersom det ger energi för metabolism, cirka 2,6 kilokalorier per gram, vilket innebär att de sockerfria produkter Det är inte faktiskt gratis socker, inte heller är de kalorifritt, som noterats av Dictionary of Food Vetenskap och teknologi.

uppblåsthet

Sorbitol, uppblåsthet och gas

Sorbitol tar relativt lång tid att smälta, och osmält sorbitol i tunntarmen fungerar som ett substrat eller plattform för jäsning av bakterier, som förklaras av Sareen Gropper, författare till boken "Advanced Nutrition och Human Metabolism." Som bakterier jäser, vätgasen produceras, orsakar magkramper, uppblåsthet och svår gasbildning. Som sådan, kan sorbitol förvärra colon irritabile och liknande gastrointestinala problem som resulterar i svåra buksmärtor, även från små mängder intas. Även om det inte vanligt, kan vissa människor också har en allergisk reaktion mot sorbitol och andra sockerbaserade alkoholer.

laxerande egenskaper

Sorbitol, uppblåsthet och gas

Sorbitol orsakar också laxerande effekt eftersom den drar vatten i tjocktarmen, som kallas en osmotisk utrensning, och stimulerar tarmrörelser. Som sådan, kan konsumera sorbitol orsaka tarmrörelser att bli vattniga och oftare, vilket ökar risken för uttorkning, enligt boken "Medical Nutrition and Disease: En baserat tillvägagångssätt." Ytterligare uppsvälldhet kan orsakas som vätska rusar in mage via osmos, även om det skulle sannolikt vara lindras med avföring. Sorbitol är så effektiv att stimulera tarmrörelser som den säljs som en farmaceutisk laxermedel.

rekommendationer

Sorbitol, uppblåsthet och gas

Vetenskapliga studier som går tillbaka till 1980-talet och 1990-talet bestämdes att intag så lite som 10 gram sorbitol kan leda till buksmärtor, uppblåsthet, gasbildning och diarré hos vissa användare, enligt boken "Functional biokemi i hälsa och sjukdom." Allas laxering tröskel , vilket är den mängd sötningsmedel som kan konsumeras innan magbesvär sätter in, är annorlunda och kan öka med regelbundet intag. Vissa sockeralkoholer har en lägre laxering tröskel än sorbitol, såsom xylitol, men xylitol inte ofta orsaka så mycket symtom som sorbitol gör. Kontrollera etiketterna på dina sockerfria produkter och rådgöra med din läkare om du lider av kraftig uppsvälldhet och gastrointestinal distress.