XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad är typ 2 fettlever?

En fettlever eller icke alkoholfettlever är en allt vanligare leversjukdom. Typ 2 fettlever är inte en medicinsk sikt, men detta tillstånd är kopplat till typ 2 eller vuxendiabetes mellitus. En fettlever kan också öka risken för typ 2-diabetes. I många fall kommer en fettlever inte orsaka symptom. Emellertid kan den ackumulerade fettet leda till inflammation och ärrbildning i levern vävnad. Detta kan leda till en mer allvarlig form av fettlever kallas steatohepatitis, vilket kan resultera i leversvikt. Om du har typ 2-diabetes eller har andra riskfaktorer, såsom fetma eller övervikt, kontakta din läkare om en lever hälsokontroll.

Definition

Ackumulering av fett i levern celler resulterar i en fettlever. Detta kan leda till inflammation, ärrbildning och härdning av levervävnad i vissa fall. Skrumplever är en leversjukdom som uppstår när ärrbildning blir så omfattande att det allvarligt påverkan leverfunktion. Personer med typ 2-diabetes löper större risk att ackumulera fett i levercellerna samt kolesterol i blodet. Frank W. Jackson, VD meddelar att det är mycket viktigt att genomgå leverfunktionstester, särskilt om du är diabetiker eller överviktiga.

Diagnos

Mayo Clinic konstaterar att i de flesta fall, inte en fettlever inte orsaka märkbara symptom och du kanske inte vet att du har detta villkor. Det är oftast diagnostiseras under en fysisk undersökning som levern kan vara något förstorad. Det kan också upptäckas med ett blodprov som leverenzymer kan höjas. Din läkare kan också göra ett ultraljud och biopsi där en lång nål används för att avlägsna en liten bit av levern för utvärdering av fettlever. Personer med typ 2-diabetes bör genomgå leverfunktionstester för att förebygga eller behandla en fettlever innan den förvärras.

orsaker

En fettlever inte orsakas av att äta överskott feta livsmedel, och även övervikt är en riskfaktor för en fettlever, kan detta tillstånd uppstå även om du är en hälsosam vikt. Det inträffar oftast på grund av att processen för metabolismen av fett i levern. Hos vissa personer är fett lagras i levern i stället för att ompaketerade och skickas in i blodomloppet. Även om Mayo Clinic noterar att det inte är känt exakt varför detta inträffar är mer sannolikt att resultera i individer med typ 2-diabetes eller fetma en fettlever. Andra orsaker är högt blodkolesterol, överdriven alkoholkonsumtion, undernäring, överskott vitamin A i kroppen och sjukdomar som tuberkulos.

diabetes Länk

Diabetes Club säger att fettlever även kan tyda på att du löper större risk för typ 2-diabetes. En studie utförd vid Stanford University rapporterade att individer med en fettlever var mer benägna att utveckla diabetes mellitus inom fem år än personer med en frisk lever. Forskarna råd om att i de flesta fall en fettlever sker tillsammans med andra riskfaktorer såsom insulinresistens och fetma och det är ännu inte känt om enbart en fettlever är en indikator för diabetes risk.