XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad orsakar illamående efter att ha ätit?

Illamående

Illamående efter att ha ätit kan ha samband med ett försvar mot matförgiftning, läkemedelsbiverkningar, sjukdom eller motion. Det är en subjektiv obehaglig vågliknande känsla, som kan leda till kräkningar. Det finns flera orsaker till att illamående min uppstå. Till exempel utsätter födointag människor att eventuellt virus och bakteriell infektion, allergier och överkänslighet mot livsmedel. Spoiled livsmedel luktar härsket eller sur. Spoiled livsmedel kan också smaka bitter, men lukt och smak inte alltid upptäcker bortskämd eller dålig kvalitet på maten. Illamående, kräkningar och diarré hjälp befria mag-tarmkanalen av intagna toxiner, och illamående spelar en roll i en betingad respons att undvika att äta offensiva ämnen. Kräkningar tömmer en skadlig kemikalie från tarmen.

Matförgiftning

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att 76 miljoner kostrelaterade sjukdomsfall inträffar i USA varje år från livsmedel förorenade med E. coli, salmonella, hepatit A, Campylobacter, Shigella, Norovirus och Listeria. På årsbasis är cirka 325.000 personer på sjukhus med en diagnos av matförgiftning, och 5000 dör. Gröna bladgrönsaker, ägg och tonfisk är de mest riskfyllda livsmedel regleras av den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA).

Träning

Hög och låg intensitet omedelbart efter att ha ätit och innan du äter orsakar illamående. Illamående är större under träning när hungrig. Det finns ingen skillnad i illamående upplevs av män eller kvinnor medan du tränar. Illamående efter att ha ätit var större under hög intensitet träning än under lågintensiv träning.

Graviditet

Pregnancy-inducerat illamående och kräkningar efter att ha ätit i den första trimestern av snabb fostertillväxt beror på utvecklingen av fostrets centrala nervsystemet. Framkallnings fostrets centrala nervsystemet är mycket känslig för gifter. Gravida kvinnor är kinkiga under första trimestern undvika kött- och fiskprodukter, som är mer att innehålla patogener som kan skada fostret troligt. Illamående och kräkningar efter att ha ätit i den första trimestern är en normal företeelse under graviditeten.

Läkemedelsbiverkningar

Cykliska kräkningar under kemoterapi eller som en bieffekt till medicinering är mystiskt eftersom det är okänt vad som bestämmer den tidsmässiga mönster. Kemoterapi eller droger signalerar möjligen neurala system som modulerar illamående svar. Antiinflammatoriska läkemedel lindra smärta, men kan irritera slemhinnan i magen, vilket kan lindras med antacida. Antibiotika och andra läkemedel orsaka illamående när det tas på fastande mage.

fysiologiska orsaker

Det autonoma nervsystemet med utgångar av svettningar, salivavsöndring, mag funktion, och ofta vasokonstriktion är intimt kopplad till de nervbanor för illamående och kräkningar. En vanlig neural väg för illamående har inte påträffats. Forskning vid National Institute of Health visar att hjärnstammen system för andning, kardiovaskulär kontroll och svälja är inblandade i illamående och kräkningar. Dessutom, andnings nätverk och sensoriska banor för illamående och kräkningar är inblandade i tarmen-hjärna kommunikation, men neurala kretsar som genererar illamående är fortfarande okänd.