XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Typer av Klätterrep


Klätterrep är en av de viktigaste bitarna av redskap när klättring. Rep är utformade och skräddarsys för att passa specifika typer av klättrar och testas för att garantera deras säkerhet under dessa förhållanden. Det finns ett rep för varje typ av klättring, så det är viktigt att konsultera en expert eller bergsguide att avgöra vilken som är bäst för dina behov. De är gjorda av en mängd olika syntetiska material och är extremt säkra när de används på rätt sätt.

Fungera

Rep är vad klättrare använder för att förankra sig för säkerheten under klättring, vanligen genom ett bärsystem. Det finns olika namn för linor, inklusive arbetshäst singlar, allround singlar, halv rep, dubbla linor och statiska rep.
Enligt REI.com är arbetshäst singlar används för stora väggar, topp rep och arbetssportvägar. All-runt singlar används för idrott, trad och alpina (rock, is och snö). Hälften linor används för vandrande multi-pitch rock eller alpina vägar som du behöver för att Rappel från eller kan ha att dra sig tillbaka till halvvägs igenom. Enkel linor används för is klättrar och icke-vandrande klippklättringar där rappelling är i korten. Statiska linor används för firning, räddning och stor vägg stigande --- när du sänker, stigande eller dra upp en last med repet. Det är viktigt att välja rätt lina för den typ av klättring du utför, för maximal säkerhet.

Typer: Statisk & Dynamic

De två vanligaste typerna av linor, enligt rockclimbing.com, är dynamiska och statiska. Dynamiska rep är utformade med lite "stretch" för att minska effekterna av ett fall från hög höjd. De används på bly klättrar eftersom sträckan behövs ifall ledningen klättraren faller. Statiska rep inte sträcka under laster, och används vanligen för jobb som firning eller dragande redskap.

storlekar

Utöver att välja mellan dynamisk och statisk rep, det finns olika längder av rep att välja mellan, tillsammans med olika tjocklekar. Enligt rockclimbing.com, tre rep storlekar är enkel, dubbel och halv / dubbel.
Enda lina är mycket tunn och lättaste av de tre typerna, med en bredd mellan 9,5 och 11 mm. Twin rep är två linor som är avsedda att användas i tandem, och är ännu tunnare än enstaka rep, vanligen 7,6 mm vardera. Hälften eller dubbla linor är två linor som används som de två repen, men de är tjockare och mer hållbara för mer farliga förhållanden, vanligtvis runt 8.8mm.

Standard rep längd är 60, men de kan sträcka sig upp till 80m.

överväganden

Rätt repet är viktigt för varje klättring situation, eftersom det kan innebära ofta skillnaden mellan skada, dödsfall eller fullständig säkerhet. Kontrollera hösten bedömningar av varje rep du funderar med UIAA (International Union of Alpine föreningar), och se till att de är rankade som "CE", som detta garanterar deras säkerhet för deras avsedda användning. Logga alla fall du tar på ett rep så att du vet hur mycket slitage den har uppstått. Standard betyg för rep är 5 faller för enkel och dubbel, och 12 faller för två linor.
Livstid av linor varierar, men de har en maximal livslängd på 15 år om de lagras, och ett rep kan inte överstiga användning för mer än 10 år. Med hjälp av ett rep dagligen i hård klättring förkortar dess livslängd till ett år; veckovis hård klättring, 2 år; lätt klättring dagligen, 3 år; och ljus klättring vecka, 5 år.
Torra rep får en behandling som hindrar dem från att ta in vatten, och används för klättrar där repet kan bli våt. De används i allmänhet för is klättring eller bergsbestigning, och är oftast inte nödvändigt för bergsklättring förhållanden.

expert Insight

Michael Silitch, en professionell bergsguide i Alperna, äger mer än 15 typer av rep. Medan han rekommenderar att skräddarsy repet klättra, har han också en go-to rep som han använder ofta någon rutt. "Den vanligaste linan ute är en 60m lång torr rep med en 9.8mm till 10.2mm diameter --- en stor arbetshäst eller all-around rep som fungerar för många situationer."