XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad orsakar oceanernas Tides?


Det finns flera krafter gravitation som orsakar havet tidvatten. Tidvatten är periodiska stiger och faller av vattenförekomster. Dessa krafter allvar balans ut, i genomsnitt, men de felpassningar på jordytan orsaka en horisontell kraft mot de punkter som ligger närmast och längst bort från månen. Dessa kallas månens tidvatten genererande kraft och sol tidvattnet genererande kraft. Till en observatör på jorden, tidvatten tycks röra sig från öst till väst runt jorden varje dag.

Solar och Lunar Tides

Solens eller dygns tidvattnet varar 12 timmar och månens eller halvdagligt tidvattnet går 12 timmar och 42 minuter. Månens period är längre eftersom månen kretsar runt jorden var 27 dagar. Ocean tidvatten som helst bestå av en blandning av sol och lunar tidvatten. Spinning av jorden kring sin axel och jordens rotation runt solen ytterligare försvaga de dagaktiva eller sol tidvatten. Den största lunar tidvattnet i världen kan hittas i Bay of Fundy, där det par med Mexikanska Maine. Den maximala högvatten är cirka 39 till 49 fot.

Allvar

Gravity, eller en kraft som attraherar, är vad som orsakar tidvatten att reagera på solen och månen. Massan av ett objekt och objektets närhet till ett annat objekt bestämma den gravitationskraft att de två objekten har på varandra och något annat föremål i samma närhet. Dessa krafter är det som påverkar tidvatten krafter, som Sir Isaac Newton förklarade i 1687. När det gäller solen och månen, men närheten av objektet spelar en större roll än dess massa.

Formen på Shoreline

Tidvatten också kan påverkas av formen på stranden, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Tidvatten påverkas när tidvatten utbuktningar träffa en kontinental gräns, vilket ökar storleken på vågorna gör dem mycket högre. Öar som inte är i närheten av en kontinental gränsen har små tidvatten, ibland cirka tre fot eller mindre. Formen av viken kan också öka storleken på tidvattnet. Trattformade vikar, såsom Bay of Fundy, har den mest dramatiska effekten på storleken av vågorna.

Vind och väder

NOAA påpekar att väder och vind kan också orsaka tidvatten att variera. Starka vindar till havs kan driva bort vattnet från kusterna och göra lågvatten lägre medan pålandsvind kan stapla vatten på stranden. Även högtrycksvädersystem pressa havsnivåer och orsaka extremt lågvatten medan lågtryckssituationer orsakar tidvatten att bli mycket högre.