XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kan buggar på färsk frukt och grönsaker Orsak parasiter hos människor?


Parasiter är en stor grupp av organismer som orsakar sjukdom hos djur och människor. De har förvärvats från en annan person, genom kontakt med djur, eller genom intag av förorenat vatten och mat.

Fel på frukt och grönsaker

De buggar eller insekter på frukt och grönsaker kallas fytofaga insekter. När dessa insekter går från en anläggning till en annan, de bär med sig olika sjukdomsorganismer. När dessa organismer förtäras av människor de orsakar parasiter. Nästan alla djur och människor är mottagliga för parasiter.

Vanliga parasiter i frukt och grönsaker

Färska frukter och grönsaker är vanligen infekterade med Cyclospora cayetanensis. Denna parasit påträffas i vatten och överförs för att producera på gården och sedan överföras till den mänskliga värden. En annan vanlig parasit är Giardia lamblia, som överförs genom den fekal-orala vägen. Det överförs till producera med en smittad mat hanterare på gården.

Symtom på parasitangrepp

Parasiter som orsakas av frukt och grönsaker producera diarré en vecka eller mindre efter deras intag. Detta följs av andra symptom som trötthet, kramper, illamående, flatulens, och viktminskning. Sjukdomen kan vara från 1 till 2 veckor; dock, kan någon kronisk angrepp ta månader eller år att bota helt.

Undvika Parasiter från Produce

Det är viktigt att köpa färska råvaror från en pålitlig butik eller leverantör. Det är viktigt för matförlagehanterare att vara medveten om ordentlig sanitet och konsekvenserna av ohygienisk hantering av färskvaror.

Försiktighetsåtgärder på Home

Om du odla egna grönsaker eller frukt och har husdjur, är det nödvändigt att ha ditt husdjur testas för parasiter, som de kan överföra till dig via sin avföring. Inte trädgård i jord som innehåller sällskapsdjur avföring. När du köper frukt och grönsaker, tvätta dem noggrant eftersom de sannolikt kommer att ha kommit i kontakt med förorenad mark.