XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vilka är de vanligaste typerna av kolhydrater?


Kolhydrater är en av de tre macronutrient komponenter i livsmedel, tillsammans med protein och fett. Din kropp använder kolhydrater som den mest effektiva energikällan. Kroppen omvandlar kolhydrater till glukos, som används av dina celler för energi. Kolhydrater kommer att direkt påverka ditt blodsocker, eftersom glukos transporteras till celler genom blodomloppet. De vanligaste typerna av kolhydrater är enkla kolhydrater, komplexa kolhydrater och fiber.

enkla kolhydrater

Enkla kolhydrater eller enkla sockerarter, är kolhydrater som kräver lite matsmältningen och omvandlas snabbt till glukos. Två huvudtyper av enkla kolhydrater är naturligt socker, såsom de som finns i mjölk och frukt, och tillsatt socker som finns i bearbetade livsmedel. Frukter, fruktjuicer och mjölk innehåller enkla kolhydrater som ger näring och en snabb energikick. Tabell socker, godis och sötade läskedrycker är enkla källor socker som ger kalorier och en energikick, men har ingen riktig näringsvärde.

komplexa kolhydrater

Komplexa kolhydrater, eller stärkelse, finns i säd, vissa grönsaker och ärtväxter. Dessa stärkelse kräver mer matsmältning än socker och är rika på B-vitaminer, fibrer och järn. Komplexa kolhydrater är den bästa källan till energi eftersom de långsamt brända och kan ge långvarig energi för motion och aktivitet, samt styr nivåerna av blodsocker. Komplexa kolhydrater inkluderar oraffinerat spannmål, bröd, pasta, ris, grönsaker och baljväxter.

Fiber

Fiber är en osmältbar kolhydrat som bidrar till matsmältning. Det är en del av växtnäring som finns i frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter. Fiber är inte finns i animaliska produkter såsom ägg, kött, fågel och fisk. Kostfiber hjälper mag-tarmkanalen flytta avfall genom tarmen att utvisas. Fiber bidrar också till känslan av mättnad och övermättnad efter en måltid genom att lägga bulk till kosten.