XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Lipider är fetter. I kroppen de vara i form av fosfolipider, kolesterol och fettsyror. Även fett spelar en roll vid fetma och sjukdom, behöver kroppen en viss mängd fett för att fungera - även känd som viktig kroppsfett. Män behöver minst 3 procent kroppsfett och kvinnor behöver åtminstone 12 procent kroppsfett för att säkerställa normal funktion. Du får triglycerider och fosfolipider från din kost, och du får kolesterol från din kost och din kropp producerar också naturligt. Den roll som lipider lek beror på vilken typ av lipid.

triglycerider

Triglycerider kallas också blod och kroppsfett. Som kroppsfett, triglycerider spela en roll i energilagring. De ger också ett skikt av isolering under huden och skyddande dämpning runt organen. Din kropp använder också triglycerider att myelinskidorna som omger nervcellerna. Myelinskidorna verka som isolering och hjälpa nerven signalen färdas snabbare längs längden av nerven. Triglycerider är fasta vid kroppstemperatur och är klassificerade som mättade fetter. Om du har för mycket triglycerider i blodet, kan det samlas på blodkärlens väggar och orsaka hjärtsjukdomar.

Kolesterol

Kolesterol är en annan typ av blodfett. Din kropp använder kolesterol för att göra steroider som östrogen, progesteron och testosteron. Din kropp gör också sin egen försörjning av vitamin D och använder kolesterol för denna process. Kolesterol är en viktig del av galla - en tvålliknande substans levern gör att bryta ner fett. Din kropp bryter ner kolesterol i livsmedel men du också göra det i levern.

Typer av kolesterol

För att hjälpa kolesterol blandas med blod, paket kroppen det i små proteintäckta partiklar som kallas lipoproteiner. Två huvudtyper av kolesterol, låg densitet lipoproteiner och hög densitet lipoproteiner levererar kolesterol genom blodomloppet att betjäna sina kroppsfunktioner. När du har överskjutande LDL i blodet, blir kolesterol deponeras i dina artärer, enligt Yale School of Medicine. Kolesterol uppbyggd kan blockera blodkärlen och orsakar hjärtinfarkt. HDL transporterar kolesterol från dina celler och vävnader till levern, som använder kolesterol för att producera galla. Enligt National Cholesterol Education Program, önskvärda cholesterolnummrar för vuxna varierar från 200 milligram per deciliter för totalkolesterol, mindre än 100 milligram per deciliter för LDL och större än 40 milligram per deciliter för HDL. Eftersom HDL skyddar mot hjärtsjukdomar, högre nivåer, såsom 60 milligram per deciliter, ger bättre skydd.

fosfolipider

Fosfolipider är kedjor av fettsyror. Din kropp använder fosfolipider för att göra cellmembran. Varje del av kroppen är gjord av celler. Cellmembranen tjänar två funktioner. De håller cellerna tillsammans och de kontrollera vad som skickas in i och ut ur cellerna. Dina celler har en livscykel och ständigt dela, växer och dör. Kroppen använder fosfolipider för att göra membranen i nya celler och bibehålla membranen i existerande celler.