XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Skillnader mellan frukterna pektin och gelatin

Frukt pektin och gelatin kan båda användas för att tjockna, Jell och ställa vissa livsmedel, men det finns några viktiga skillnader mellan de två. De kommer från mycket olika källor, så de har olika näringsämnen samt hälsofördelar. Dessutom kan de ha olika tillämpningar inom beredning och tillverkning mat.

Pektin och växter

Skillnader mellan frukterna pektin och gelatin

Pektin är en kolhydrat ämne som härrör från växter, vanligen frukter. Det finns i växternas cellväggar och ofta binder celler tillsammans. De flesta frukter och vissa grönsaker innehåller pektin, men äpplen, plommon, vindruvor och citrusfrukter som grapefrukt, apelsiner och citroner är de bästa källorna för pektin. Dess koncentration är högst när frukten är vid just mogna stadium. De flesta kommersiella pektin är gjord av äpplen eller citrusfrukter.

gelatin Produktion

Skillnader mellan frukterna pektin och gelatin

Veganer och vegetarianer bör vara medvetna om att gelatin produceras från animaliska proteiner, speciellt kollagen, ett protein som finns i kött, ben och djurhudar. Gelatin upplöses vid upphettning och stelnar när den kyls, vilket gör det möjligt för livsmedel att ställa in. De flesta kommersiellt tillverkade gelatin är gjord av svinsvål i USA eller boskap i delar av Europa. Agar är en vegan alternativ till gelatin och är tillverkad av tång.

Näringsinnehåll

Skillnader mellan frukterna pektin och gelatin

Eftersom de är från olika källor, gelatin och pektin har helt olika näringsprofiler. Pektin är en kolhydrat och också en källa till lösliga fibrer - den typ som kan minska ditt kolesterol, stabilisera blodsockret och hjälper dig att känna mer full. Enligt US Department of Agriculture, en 1,75-ounce paket torr pektin har cirka 160 kalorier, allt från kolhydrater. Gelatin, å andra sidan, är allt protein, och en en-ounce paket har omkring 94 kalorier. Gelatinet Manufacturers Institute of America anges att gelatin innehåller 19 aminosyror och alla de aminosyror som är väsentliga för den mänskliga kroppen med undantag för tryptofan.

Olika livsmedelsapplikationer

Skillnader mellan frukterna pektin och gelatin

Gelatin används vanligen för att jell mejeriprodukter som gräddfil eller yoghurt, och i livsmedel som marshmallow, glasyrer och grädde fyllningar. Det är också används för att Jell köttsaften, som i burk skinka, och du har förmodligen ätit gelatin i sin mest populära form Jell-O. Läkemedelsföretagen använder vanligen gelatin för att producera kapslar för läkemedel. Pektin kan användas i liknande mejeri- och bageriapplikationer, men eftersom det kräver både socker och syra för att ställa in, är det oftare används för att Jell fruktblandningar som sylt.