XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Sojamjölk och Preventivmedel

Sojamjölk, en dryck som härrör från sojabönor, är känd för sin näringsprofil och påstådda medicinska egenskaper. Enligt University of Maryland Medical Center, kan sojamjölk minska risken för vissa former av hjärtsjukdomar och cancer, och det kan bidra till att förbättra hälsan efter klimakteriet. Sojamjölk innehåller föreningar som liknar den mänskliga fortplantningshormonet östrogen, som är en nyckelkomponent i de flesta p-piller. Dock är sojamjölk inte känd för att förändra säkerheten eller effekten av preventivmedel.

Preventivmedel Funktion

P-piller eller p-piller, innehåller i allmänhet en kombination av östrogen och progesteron, två hormoner som är involverade i att reglera den kvinnliga reproduktiva systemet. De syntetiska hormoner i p-piller hindra kroppen från att ägglossning, eller släppa en livskraftig ägg. Preventivmedel gör också livmodern sämre för spermier och nyligen befruktade ägg. I teorin, alla produkter som innehåller östrogen, eller östrogena föreningar, kan öka effekten och biverkningar av hormonbaserade preventivmedel produkter.

Hormonella effekter sojamjölk

Sojabönor innehålla spårmängder av östrogenliknande föreningar som kallas isoflavoner. Dessa föreningar är inte sant hormoner, men förefaller att ändra hormonnivåer när konsumeras i stora mängder. Sloan-Kettering Cancer Center erkänner att sojaisoflavoner kan påverka östrogennivåer, vilket leder till ökningar i bentäthet och färre symptom på klimakteriet. MayoClinic.com konstaterar att doser av mellan 10 och 106 gram sojaprotein per dag har studerats för sina medicinska effekter; dessa doser ge ungefär mellan 30 och 100 milligram av isoflavoner per dag.

potentiell interaktion

Eftersom stora mängder sojamjölk kan påverka samma hormoner som är involverade i preventivmedel kan sojamjölk teoretiskt påverka säkerhet, effektivitet och potentiella biverkningar som förknippas med födelsekontroll. Sloan-Kettering konstaterar att överdriven konsumtion av sojamjölk kan orsaka hormonrelaterade biverkningar, såsom onormal uterin blödning, som också ses bland kvinnor som tar p-piller. Forskare har inte specifikt undersökts graden av biverkningar eller oplanerad graviditet bland kvinnor som använder preventivmedel i samband med sojamjölk.

överväganden

Trots teoretiska oro kombinationen av preventivmedel och sojamjölk, det finns ingen särskild bevis som tyder på att normala kost mängder sojamjölk kan interagera negativt med p-piller. MayoClinic.com råder inte födelsekontroll användare att undvika sojamjölk. University of Maryland rekommenderar att soja negativt kan interagera med cancerläkemedlet tamoxifen och osteoporosbehandling raloxifen.