XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
En torr, Trögflytande Mouth

Kronisk muntorrhet - som även kan åtföljas av en tjock, degig känsla i munnen - är ett medicinskt tillstånd som kallas muntorrhet, enligt National Institute of Dental och kraniofaciala forskning. Kronisk muntorrhet kan vara ett allvarligt tillstånd, eftersom det kan påverka din tandhälsa och din förmåga att äta mat. Att förstå allvaret i muntorrhet och hur man kan behandla det kan hjälpa dig att hålla tänderna friska och återställa din livskvalitet.

orsaker

Muntorrhet orsakas när körtlar i munnen sluta producera saliv. Det finns ett antal olika skäl till varför detta skulle hända, inklusive vissa mediciner du kan vara på, inklusive over-the-counter läkemedel. Antihistaminer, läkemedel mot högt blodtryck, anti-diarrheals och avsvällande medel är bland de mest sannolika läkemedel skyldiga till muntorrhet, enligt MayoClinic.com. Om du får cancerbehandling, kan kemoterapi spela en roll i kronisk muntorrhet. Nervskada kan också vara orsaken.

symptom

En kronisk torrhet i munnen är den klassiska symptom på xerostomi, eftersom salivkörtlarna inte producerar någon fukt, och mynningen blir uttorkad från att vara öppen och andningen. Andra symtom är torra, spruckna läppar, dålig andedräkt och täta halsont. Vissa människor upplever också svampinfektioner i munnen och svårighet att tala eller svälja på grund av bristen av saliv.

effekter

Muntorrhet är mer än bara en olägenhet och kan få allvarliga hälsoeffekter på lång sikt. Saliv spelar en stor roll i din tandhälsa, sopa bort skadliga bakterier som leder till karies. När det saliv är frånvarande, kan bakterier samlas på tänderna, bryta ner dem och leder till plack och tandköttsproblem också. Brist på saliv kan också leda till en infektion i munnen från svamptillväxt.

Diagnos

Din läkare kommer sannolikt att ställa en rad frågor om din tandvård historia och vilka mediciner du är på för att fastställa den exakta orsaken till muntorrhet att korrekt behandla det. Han kan beställa blodtester eller en avbildning scan att titta på dina spottkörtlar efter tecken på nervskada.

Förebyggande / Lösning

Eftersom vissa läkemedel är den vanliga orsaken till muntorrhet, kan din läkare måste du byta mediciner och se om det hjälper ditt tillstånd. Vissa läkemedel recept såsom pilokarpin och cevimeline hjälper också stimulera salivproduktion i munnen. Det finns steg också kan ta på egen hand för att hjälpa till att stimulera salivproduktionen och spola bakterier ur munnen om du upplever muntorrhet. Tugga sockerfritt tuggummi, särskilt efter måltider, för att befria munnen av matrester och bakterier. Använd fluortandkräm och en fluorid skölj flera gånger om dagen för att hjälpa till att bli av med bakterier och stärka tänderna. Andas genom näsan så mycket som möjligt och överväga att installera en luftfuktare i sovrummet för att underlätta att hålla munnen torkar ut medan du sover.