XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Typer av Boat Cleats


Båtar och rep gå ihop som ägg och bacon. Rep (alltid kallas "linjer" på en båt) används för att hissa och trimma segel, hålla saker tillsammans, förtöja en båt till bryggan, dra en vatten-skidåkare och för många andra dagliga användningsområden. Hantering av linjer kräver en snabb, säker och tillfälligt sätt att fästa dem ner och ibland snabbt ändra sin längd eller spänning. Båt knapar är hårdvaran som tillåter båt besättningar att hantera sina linjer på ett effektivt sätt.

Traditionell Cleat (Open-Base Horn Klotsens)

Typer av Boat Cleats

En öppen bas horn knap

Detta är den vanligaste sett båttyp knap, som används för alla typer av allmänna linjen fastsättning. Det är i princip en tjock "T" -form, med ett hål i mitten av den "T" och en robust bas för montering till båten. Det är en mångsidig design; armarna på "T" tillåter båtägare att snabbt säkra eller ta bort ett rep, medan centrumhålet kan användas som en helt säker, icke-glider fästpunkt för en kritisk linje eller till och med en bärande krok.

pollare Cleat

Typer av Boat Cleats

En pollare knap

En pollare knap används för att stödja stora draglaster. De är mycket snabb att linda en linje runt, eller snabbt släppa en. Pollare klotsar kännetecknas av ett tjockt mittstolpe (vanligen runda eller fyrkantiga), krönt av ett brett övre avsnitt för att hålla linjen från att glida av toppen. Vissa pollare knapar (särskilt de som används för att säkra en ankarlina) har ett par små utskjutande armar i stället för en tjock övre del. Pollare dubbar används ofta på kanterna av bryggor för att tillåta båtar för att binda upp snabbt. Många fritidsbåtar har också en pollare knap monterad på fören (främre) för att stödja stammen från ankarlinan.

jam Klotsens

Typer av Boat Cleats

Cam-action sylt dubbar, med snabblåsen

Sylt dubbarna är nästan uteslutande hittas på segelfartyg. Segelbåtar är beroende av sylt dubbarna att snabbt och smidigt ändra längden på en linje för att höja, sänka eller trimma sina segel. Denna typ av knap tillåter en rad som skall dras igenom i en riktning, men stoppar linjen från att röra sig åt andra hållet. Jam dubbar finns i två smaker, fasta och kam-action. En fast sylt knap sker vanligtvis i en "V" -form med gjutna tänder inuti gjorts för att gripa en linje. En linje kan dras till önskad längd, sedan stoppade ner i "V", som kommer att hålla den på plats tills den behöver justeras. En kam-action sylt knap utför samma funktion, men använder ett par fjäderbelastade backar i stället för en fast form för att hålla linjen på plats. Cam-action jam dubbar biter hårdare ju mer linjen dras mot stör åtgärder. På grund av detta, kan cam-action sylt knapar brukar hålla emot mer kraft än en fast sylt knap. Tyvärr kan de rörliga delar gör dem mottagliga för slitage eller skada.