XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Få Frossa medan du kör

Även frossa är vanligtvis förknippas med kallt väder, kan löpare utveckla frossa över hela kroppen i både varmt och kallt väder. Orsakerna till frossa i varmt väder är väldigt olika och allvarligare än i kallt väder. Följ särskilda riktlinjer när du får frossa i varmt väder för att undvika potentiellt skadliga biverkningar. Du bör också vidta vissa försiktighetsåtgärder när man kör i kallt väder.

Varmt väder Running

Varma temperaturer kan göra att köra obehagligt och osäkert. Som kroppens kärntemperatur stiger under en körning, det börjar svettas. I särskilt varmt väder, svettningar, som är kroppens sätt att utvisa och avdunstar vatten, blir svårare. Faktor i alla uttorkning, och du kan snart uppleva början stadier av värmeslag. Om din kärntemperaturen är hög, kan värmeslag orsaka goosebumps och frossa på huden. Utöver detta kan du också uppleva yrsel och trötthet, och dina muskler kan börja kramp.

Egenvård

Om du börjar känna frossa och har gåshud på huden, sluta köra omedelbart. Du kan gå, så länge inga ytterligare värmeslag symptom utvecklas. Det är bäst om du vila i en sval plats och hydrat med vatten eller sportdryck. Om du väljer att köra i varmt väder, bära lätt och löst sittande kläder som är företrädesvis ljusa. Också bära ett visir eller hatt för att skydda huvudet från värmen. Kör tidigt på morgonen eller kvällen när det är svalare utanför, och försöker köra i skuggade områden när det är möjligt. Drick mycket vatten före, under och efter en körning. Om du tror att du upplever svår värmeslag, kontakta läkare.

Kallt väder Running

Att få frossa när man kör i kallt väder är inte ovanligt. Huden blir kallt i iskalla lufttemperaturer, särskilt om huden exponeras. Detta kan orsaka goosebumps och känslan av frossa. Medan många kan ta itu med en viss mängd av frossa, konsekvent frossa och känsla kyligt, även efter att ha körning under en längre tid att värma upp kroppen, skulle kunna vara ett tecken på hypotermi. Vissa löpare överkompenserar för kylan genom att kombinera upp och bära flera lager av kläder. Det är möjligt att bära för mycket kläder och överhettning. Detta kan utlösa samma effekt som varmt väder har på din förmåga att svettas ordentligt och resulterar i feber liknande symtom såsom gåshud och frossa.

Egenvård

Vissa löpare föredrar att köra i shorts i kalla temperaturer. Om du inte utvecklar frossa på benen, som körs i shorts är säker. Men om benen darra i kallt väder, bör du bära byxor för att hålla värmen. Garanterar dina extremiteter är alltid skyddade. Använd handskar och en mössa som täcker öronen. Du bör också ha en åtsittande tröja mot huden som ett första skikt och beroende på hur kallt det är, en andra eller tredje lösare sittande lager som täcker armar, bål och nacke. Om det är blåsigt ute, stöter vinden först och med vinden i ryggen under returparten. Detta hjälper dig att undvika att köra in i vinden senare under löpningen när du är svettig, vilket kan orsaka extrema frossa.