XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En regim av radioaktivt jod-131 är en vanlig behandling för en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) och sköldkörtelcancer. Behandlingen är en engångsdos sväljs i flytande form, kapsel eller tablettform. Det är mycket effektivt, och biverkningar är mindre vanliga.

Fungera

Sköldkörteln ackumuleras jod från livsmedel såsom fisk och iodized salt, och använder den för att producera sköldkörtelhormon nödvändigt för kroppens funktioner. Radioaktivt jod är utformad för att störa funktionen av sköldkörtelceller, vilket resulterar i minskad sköldkörtelhormon produktion.

Primär Bieffekt

Typiskt I-131 radioaktivt jod piller förstör så mycket av sköldkörteln att patienten måste ta dagliga sköldkörtel piller för resten av sitt liv. Detta är den främsta och vanligaste biverkningen.

Halsen och nacken Effekter

Vissa människor utvecklar en halsont eller nacke ömhet några dagar efter behandlingen. Paracetamol eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan lindra smärtan. Mindre vanligt, varar mer allvarlig hals obehag under några veckor.

Illamående

Patienter kan uppleva illamående under några timmar efter intag av jod piller. Läkare rekommenderar att inte äta minst två timmar innan du tar den.

Överväganden för kvinnor

Kvinnor som ammar måste sluta att göra så innan du tar jod piller. Gravida kvinnor bör inte få denna behandling eftersom det kan skada fostret.

Radioaktivitet

Patienter bör vidta försiktighetsåtgärder för att inte utsätta andra människor och husdjur att radioaktivitet. De bör inte sitta nära till andra människor under längre tidsperioder eller dela mat, redskap och dricksglas för ett par dagar.