XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
En hälsosam livsstil för tonåringar

Tonåren komma med en hel del påtryckningar, inklusive tryck för att passa in och göra bra i skolan. Med skola, sport, aktiviteter och kanske till och med en deltidsjobb, att hitta tid att leda en hälsosam livsstil kan vara svårt. Som en tonåring, är det viktigt att komma ihåg att de hälsosamma vanor du antar nu kommer att bära med dig under resten av ditt liv. Att ta hand om din kropp är viktig för att upprätthålla god hälsa på lång sikt.

Träning

För att förbli frisk som en tonåring, bibehålla en hälsosam vikt. Regelbunden motion och goda matvanor är avgörande för din hälsa och välbefinnande. Tonåringar bör få 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Motion kan inkludera aerobics, flexibilitet övningar och styrketräning. Det är viktigt att hitta en aktivitet eller flera aktiviteter du gillar. Överväga sport, styrketräning, aerobics klass, simning, går eller springer. Om 60 minuter verkar vara en hel del övning för att åta sig att på en gång, det är okej att bryta upp dina träningspass under dagen.

Äta nyttigt

Goda matvanor är också viktigt för att bibehålla en hälsosam vikt. Ät en mängd olika livsmedel, och kom ihåg att det är okej att ha en tillfällig behandla. Överväga att eliminera läsk ur kosten, äta minst fem portioner frukt och grönsaker varje dag, äta mat från alla olika livsmedelsgrupper, välja hälsosamma mellanmål, alltid äta frukost och undvika att äta bara för att du är uttråkad.

Dåliga vanor

Undvika dåliga vanor - inklusive tobak, drog- och alkoholanvändning. Dessa produkter kan ha långsiktiga effekter på din hälsa. Tobak luktar inte bara dåligt och påverkade människorna runt omkring dig, men kan leda till allvarliga tillstånd, inklusive lung- och hjärtsjukdomar.

Ett annat bekymmer för tonåringar är trycket att prova alkohol. KidsHealth.org visar att 80 procent av tonåringar har gett alkohol ett försök. Alkohol försämrar din dom, lägger kalorier till din diet, kan förstöra relationer och kan leda till leverproblem.

Droger är en annan frestelse. Drogproblem kan komma i form av inhalationsmedel, marijuana användning eller missbruk av receptbelagda läkemedel. Drogmissbruk är farligt för din kropp och själ, och överdosering på droger kan orsaka långvariga hälsoeffekter eller till och med dödsfall. Om du tror att du har ett ämne eller alkoholmissbruk problem, prata med en pålitlig vuxen, förälder eller kurator.

sexuell hälsa

Om du har fattat beslutet att ha sex som en tonåring, fatta kloka beslut om din hälsa. För att undvika graviditet och att få en sexuellt överförbar sjukdom, använder skydd i form av kondomer, p-piller, skott, ringar och plåster, spiral, membran, spermiedödande medel eller livmoderhalscancer mössor. Kom ihåg att receptbelagda preventivmetoder inte skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Tala med din läkare om preventivmetoder som är rätt för dig. När du blir sexuellt aktiva, gör en årlig resa till din läkare för en kontroll.