XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Hur fungerar Boiling påverkar vitamin innehåll?

Bevara näringsämnen i maten är en viktig komponent för att upprätthålla en hälsosam diet. Hur du förbereder och laga mat påverkar deras näringsinnehåll. Vattenlösliga vitaminer, i synnerhet, är instabila i värme. Kokning, till exempel, förstör en del av de vattenlösliga vitaminer i grönsaker och frukt. Vidta åtgärder för att minimera mängden av vitaminer som går förlorade genom matlagning.

Askorbinsyra

Askorbinsyra, eller C-vitamin, är en extremt instabil vattenlösligt vitamin. C-innehållet i livsmedel vitamin kan reduceras genom exponering för extrem kyla, värme, ljus, långvarig lagring och vatten. C-vitamin finns i citrusfrukter, bär, och i grönsaker som broccoli och spenat. Alla former av matlagning minska vitamin C-nivåer i livsmedel. Men kokande matar förstör den högsta andelen. I en studie som publicerades i augusti 2009 frågan om "Journal of Zhejiang University Science" Forskarna undersökte fem metoder för matlagning broccoli. Metoderna var stir-stekning, mikrovågsbehandling, ångbehandling, kokning, och en kombination av stir-stekning och kokning. I studien konstateras att efter fem minuter av matlagning broccolibuketter, med hjälp av varje metod, kokning förstörde den högsta andelen av vitamin C.

B-komplex

B-komplex vitaminer, som är vattenlösliga, innefattar vitamin B1, B2, B3, B5, B12, biotin och folsyra. B-komplex vitaminer är i allmänhet instabila och kan förloras under bearbetning, lagring, exponering för ljus. Värme kan också orsaka livsmedel att förlora B-komplex vitaminer. I en studie som publicerades i november 2010 frågan om "The Journal of Pakistan Medical Association," forskarna anges att bestämma effekterna av kokning på vattenlösliga vitaminer i mjölk. Studien visade att förstördes efter kokning mjölken under 15 minuter, mellan 24 procent och 36 procent av vitamin B1, B2, B3, B6 och folsyra.

kvarhållande vitaminer

Vidta åtgärder för att hjälpa behålla en större andel av vattenlösliga vitaminer i livsmedel före, under och efter kokningen. Blötlägg inte grönsaker i vatten före tillagning dem och kyla dem i en täckt behållare tills du är redo att koka dem. Koka grönsakerna hela om möjligt. Använd den minsta mängden vatten möjligt att koka mat, och inte koka dem längre än vad som är nödvändigt. Servera mat omedelbart när du tar bort dem från vattnet. Vissa vitaminer finns i vattnet som du använde för att koka, så använd vattnet i såser eller soppor, om möjligt.

Varning

Den rekommenderade minsta dagsbehovet för C-vitamin är 90 mg för vuxna, och ytterligare 35 milligram om du är rökare. Tidskrävande tillräckligt C-vitamin är viktigt för ett friskt immunsystem. Om du inte rutinmässigt konsumera frukt innehåller C-vitamin och du koka dina grönsaker, rådgöra med din vårdgivare för att avgöra om C-vitamin tillskott är lämpligt. Du bör också prova andra metoder för matlagning dina grönsaker som ångkokta eller snabbt rör om steka dem i vegetabilisk olja.