XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Prostatakörteln producerar ett enzym känt som prostataspecifikt antigen (PSA). Under normala förhållanden, en liten mängd av PSA - är närvarande i blodet - mindre än 4 ng / ml. En ökning av denna nivå indikerar en abnormitet i prostata. Flera tillstånd såsom prostataförstoring, infektion eller cancer kan orsaka ett hopp i PSA avläsningar.

Godartad prostataförstoring

Som män ålder, förstorar deras liggande. Denna utvidgning är ett resultat av överskjutande vävnadstillväxt i prostatan. Vävnaden är dock noncancerous och därför osannolikt att sprida sig till andra delar av kroppen. Män med detta tillstånd upplever en svag urinflöde och känsla av ofullständig tömning av blåsan. Detta tillstånd som kallas benign prostatahyperplasi är ganska vanligt bland äldre män och orsakar PSA-nivåer för att hoppa.

prostatit

I vissa fall har en man en akut, lokaliserad inflammation i prostatakörteln. Detta tillstånd, som kallas prostatit, kännetecknas av urinträngningar, svårigheter att urinera, smärta i penis eller blygd regionen eller en brännande känsla vid urinering. Det kan uppstå från en bakteriell infektion eller någon annan okänd orsak. Medan vissa män lider av en akut infektion som utvecklar plötsligt, i andra kan infektionen vara kronisk. PSA-nivåer stiger hos män som lider av prostatit.

Prostatacancer

Efter att utesluta andra orsaker till höga PSA-värden, kontrollera läkare mannen för prostatacancer. I de tidiga stadierna, kan det inte finnas några symptom, eller några milda sådana, såsom en skillnad i flödet eller brådskande urinering eller smärta i bäcken och rygg regioner. PSA-testet är ett användbart verktyg vid screening för prostatacancer. Förutom att mäta den totala PSA-nummer, att mäta förhållandet av den bundna och obundna PSA är ett användbart kriterium i att diagnostisera prostatacancer. Förekomsten av högre nivåer av bundet PSA indikerar prostatacancer, medan mer obundet PSA indikerar något annat tillstånd.

andra orsaker

PSA-nivåer kan hoppa i de fall där en man har genomgått en nyligen prostata biopsi. Av den anledningen, läkare utföra PSA-test antingen före biopsi eller några veckor efter avslutad proceduren för att undvika felaktiga avläsningar. Förhöjda PSA-nivåer kan också uppstå hos män som nyligen har utlösning. Läkare rekommenderar därför att du avstå från sexuell aktivitet under några dagar före testet.