XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Balanserad kost Effects


Enligt USDA: s "Dietary Guidelines för amerikaner 2005," en balanserad kost är en där "... de rätta typer och mängder av livsmedel och drycker för att leverera näring och energi för att upprätthålla kroppens celler, vävnader och organ, och för att stödja normal tillväxt och utveckling "konsumeras. En balanserad kost har en positiv effekt på alla aspekter av en individs liv. Med rätt information, är det inte svårt att genomföra.

effekter

När en person konsumerar en balanserad kost, är hälsa hela hans kropp upprätthålls. Hans hjärnvävnad, nervsystemets funktion, ben och muskelsystem, och tillväxt och utveckling är på optimala nivåer. Han är på en hälsosam vikt; kan delta i aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla liv som också är njutbart; allt annat lika, är hans humör positiv och han är i stånd att tänka och bearbeta information på ett effektivt sätt. Han har också en minskad risk för kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

En balanserad diet

En balanserad kost består av tillräckliga mängder av vitaminer, mineraler, kolhydrater, proteiner, fett och kalorier för varje persons individuella behov. Sådana behov är beroende av ålder, kön, aktivitetsnivå och reproduktiv status.
Enligt USDA, behöver den genomsnittliga vuxna att konsumera sex till 11 portioner av fullkornsprodukter per dag; tre till fem portioner grönsaker; två till fyra portioner frukt; två till tre portioner av mejeriprodukter; två till tre portioner av kött, ägg och bönor, och bör konsumera oljor och socker sparsamt.

matar

Det är viktigt att fokusera på att äta fullkornsprodukter kontra raffinerat spannmål, vilket framgår av uttrycket "hela" i ingrediensförteckningen. Fullkorn bagels, kex, spannmål, pasta, brunt ris och bröd inte bara ge mer näring än sina raffinerade motsvarigheter, de har också mer fibrer, vilket underlättar matsmältningen.

Grönsaker är indelade i fyra underkategorier baserat på näringsvärde. Mörkgröna grönsaker innehåller sådana grönsaker som spenat, orange grönsaker inkluderar alternativ som morötter, bönor och ärtor inkluderar alternativ som kikärter och linser, stärkelserika grönsaker inkluderar favoriter som potatis och andra grönsaker innehåller gurkor och tomater.

Frukt kan hittas i sin helhet, torkade, konserverade eller frysta former. Fruktjuicer är också ett alternativ, men på grund av tillsatt socker och brist på fiber hela produkten innehåller, bör juice konsumeras med måtta. Exempel på frukter innehåller äpplen, bananer, vindruvor, persikor, mango, meloner och bär.

Mejeriprodukter är mjölk, yoghurt och ost - låg fetthalt eller fettfri alternativ bör väljas. Om en enskild inte eller kan inte äta mejeriprodukter, andra livsmedel rika på kalcium måste ätas. Mörkgröna bladgrönsaker (som grönkål), berikade soja eller ris ersättare mejeri (såsom sojamjölk) eller berikade spannmål är alla bra alternativ.
Magert kött (som kycklingbröst och fisk), ärtor och bönor (som ärter eller svarta bönor), nötter och frön (jordnötter och pumpafrön) och ägg är alla bra proteinkällor.

Fett är en viktig del av en balanserad kost, bör dock högst 30 procent av kosten vara fettbaserade. Fisk (lax) och vegetabiliska oljor (olivolja eller linfrö) är idealiska källor. Undvik fasta fetter, som smör.

andra riktlinjer

Kroppen behöver kalorier till funktion; det är viktigt att äta frukost. Livsmedel från varje grupp måste ätas vid de flesta måltider. Undvika mättade fetter och transfetter, mat med högt kolesterol (såsom marmor nötkött), tillsatt socker, salt och alkohol.
Förutom en balanserad kost, är det viktigt att träna regelbundet. En 30-minuters promenad tre gånger i veckan är ett bra ställe att börja.