XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Skillnaden mellan inåtväxta hårstrån & amp; Genital herpes

Genital herpes lesioner som härrör från en icke-primär utbrott kan ofta förväxlas med mer ofarliga förhållanden, såsom irritation och inåtväxande hårstrån i samband med rakning runt området av könsorgan eller bikinilinjen. Men inåtväxta hårstrån utgör långt mindre av ett bekymmer än vad genital herpes, som kan spridas från en person till en annan vid sexuell kontakt.

Ingrown Hair Orsaker

En inåtväxta hår uppstår när håret växer ut lite, sedan lockar runt och växer tillbaka in i huden, vilket leder till inflammation. Ibland pus bildas också. Inåtväxta hårstrån är mycket vanliga och kan uppstå som en följd av täta och nära rakning i underlivet eller att bära åtsittande kläder som skaver mot huden. Weill Cornell Medical College konstaterar att lockiga människor och afroamerikaner är mer benägna att få inåtväxta hårstrån.

Genital herpes

Genital herpes förorsakas av en av två virus, herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1) eller, oftare, herpes simplex-virus typ 2 (HSV-2), som är spridda från person till person. HSV-2 är normalt sprids genom genital till genital kontakt, medan HSV-1 sprids när någon med HSV-1 i munnen (munherpes) utför oralsex på en uninfected partner. Herpesvirus dela en egendomlig egenskap i det att de kan uppehålla sig i nervcentra för långa tidsperioder, där de förblir vilande under långa tidsperioder, ibland flera år. Båda typerna av HSV är vanliga, enligt den amerikanska Social Health Association. Allt från 50 till 80 procent av människor är smittade med HSV-1, som orsakar munsår. En av fem amerikaner har genital herpes, men bara tio procent är medvetna om att de har det.

Varför Förvirring?

Genital herpes lesioner kan misstas för inåtväxande hårstrån från rakning, samt förväxlas för andra villkor, såsom en svampinfektion, infektion i urinblåsan, skavsår från en cykelsadel eller en allergisk reaktion mot spermiedödande medel eller kondomer. De flesta icke-primära utbrott är mycket mild, bestående av mycket små kluster av sår som täcker ett mycket mindre område och läker mycket snabbare än i ett primärt utbrott, som drabbar de aldrig infekterade med någon typ av HSV tidigare. Primära utbrott kännetecknas av mer allvarliga och många skador som föregås av influensaliknande symtom, såsom feber och svullna körtlar. Lesioner tar längre tid att läka, typiskt mellan två och tre veckor. De som redan är infekterade med muntlig HSV-1 har byggt upp en immunitet mot andra typer herpesvirus. När de utsätts för HSV-2, de upplever betydligt mindre allvarliga symptom än de som var HSV-fri.

Diagnos

Det är svårt för en läkare eller sjuksköterska för att göra en diagnos av genital herpes bara genom att titta på skadorna som ibland inte liknar den typiska vattniga kluster av sår i samband med HSV-2. På liknande sätt kan ibland sår som inåtväxande hårstrån ser mycket ut genital herpes när de inte är det. Två av de bästa sätten att diagnostisera genital herpes inkluderar blodprov eller polymerase chain reaction (PCR) testning, i vilken en kultur tas från såret.

behandlingsalternativ

Ingen medicinsk behandling är nödvändig för inåtväxande hårstrån, eftersom dessa lösa på egen hand. Men råder Mayo Clinic experter vidta vissa åtgärder, såsom rakning i riktning mot hårväxten, avstå från rakning samma område om och om igen, och sätta fuktighetskräm på huden före rakning. Om du har kronisk inåtväxande hårstrån på runt bikinilinjen, är det förmodligen bäst att antingen låta håret växa ut eller har det avlägsnas genom elektrolys.

Om du har genital herpes, kan din läkare rekommendera användning av receptbelagda orala antivirala läkemedel för att bromsa utbrott. Av yttersta vikt är att skydda oinfekterade sexuella partners och med orala antivirala dagligen avsevärt minskar möjligheten att HSV-2 kommer att spridas. Men för att bättre skydda din partner, alltid använda kondom vid sex och avstå från att ha sex när du har ett herpesutbrott.