XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Eksem beskriver traditionellt en familj av kroniska hudåkommor som innefattar torr, kliande och irriterad hud. Ofta kallas dermatit, eksem vanligtvis i barndomen, blir mindre av ett problem i vuxen ålder. Det kan drabba vem som helst, men tenderar att köra i familjer där atopiska tillstånd såsom hösnuva och astma är vanliga. Eksem ursprung som en erkänd sjukdom är oklara, och oenighet sin terminologi fortsätter att orsaka förvirring.

Ursprung

Eksem har troligen funnits så länge människan har, men det är inte klart exakt när ordet "eksem" användes först för att beskriva denna uppsättning av kliniska egenskaper. Själva ordet härstammar från det grekiska ordet ekzein, som betyder "att koka ut." Detta tyder på de gamla grekerna beskrev det sätt som blåsor, som kännetecknar vissa typer av eksem, gör huden verkar "bubbla" som en kokande vätska . I en 1904 artikel i Journal of hudsjukdomar, banbrytande hudläkare James Nevins Hyde hävdade att eksem var redan en gammal term som inte längre var relevant för vår förståelse av tillståndet.

Definition

Det var inte förrän den 19: e talet som kliniker runt om i världen började att diskutera sina individuella tolkningar av olika hudsjukdomar och arbeta tillsammans mot en gemensam förståelse av eksem, enligt 2006 publikation "The Handbook of atopiskt eksem." Trots dessa framsteg, forskare fortsätter att diskutera över den korrekta definitionen och klassificeringen av eksem. Noterbart är oenighet och förvirring förblir över om eksem och dermatit är utbytbara definitioner, eller om de hänför sig till distinkt skilda förhållanden. För närvarande kan eksem hänvisar specifikt till atopisk dermatit, eller till en hel familj av förhållanden som orsakar huden blir svullen, irriterad och kliande.

Klassificering

Slumpartat och osystematisk klassificering av egenskaperna hos eksem har lett till subtyper beskrivs på olika sätt av deras placering, deras utseende eller deras möjlig orsak. Som ett resultat, är enkelundertyper känd genom en mängd olika namn. Till exempel, handeksem, som kännetecknas av blåsor på handflatorna, också är känd som dyshidrotic dermatit och pompholyx. År 2001, Europeiska Academy of allergologi och klinisk immunologi (EAACI) publicerade ett papper som förenklar terminologin i allergirelaterade sjukdomar, inklusive atopiska och allergiska kontakteksem. Men icke-allergisk eksem fortfarande dåligt definierad.

orsaker

Medan kontakteksem kan kopplas till exponering för en viss irriterande eller allergen, är den underliggande orsaken till andra typer av eksem ännu inte helt klarlagda. Läkare tror att atopisk dermatit resultat från en kombination av faktorer, bland annat genetisk disposition, ett överaktivt immunsystem, och minut luckor i huden - kallad "barriärdefekter" av dermatologer - som släpper in bakterier och irriterande och låt huden att förlora värdefull fukt, enligt EczemaNet.

Behandling

Traditionella eksem behandlingar är vanligtvis baserade på traditionell kinesisk medicin och västra herbalism. Trots deras fortsatta användning, har vissa blandningar av kinesiska örtmediciner visat sig vara effektiva i att kontrollera atopisk dermatit också visat giftiga, enligt EczemaNet. I den viktorianska och edwardianska epoker, svavel var en populär lösning, även om det inte finns några vetenskapliga bevis som tyder på detta är en effektiv behandling. Idag är en behandlingsplan kommer vanligtvis innebära att lämpliga livsstilsförändringar efter en skräddarsydd hudvård, och med hjälp av läkemedel för att minska immunsystemets negativa svar.