XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Cetyl (eller cetylalkohol) är en syntetisk fettalkohol. Dess förmåga att släta huden och förhindra vätskeförlust gör den mycket tillämplig på hudvårdsindustrin som ett emulgeringsmedel och uppmjukande medel. Enligt ChemicalLand21.com, är cetylalkohol används också som en antioxidant i plaster, såsom en smörjmedeltillsats och som ett doft. Andra användningsområden inkluderar bläck / beläggningar och vattenrening.

Fakta

Enligt AbsoluteAstronomy.com, är cetylalkohol en fast organisk förening. Organiska föreningar är en grupp av kemiska föreningar som innehåller en kolatom. Det är också känt som ett-hexadekanol och palmitylalkohol eftersom det är en 16-kol, mättad högre alkohol.
Enligt ChemicalLand21.com, är cetyl en högmolekylär rakkedjig primär alkohol, och ser ut som vita förfalskningar. Cetyl smältpunkt är mellan 45 och 49 grader C och dess kokpunkt är 334 grader C. Cetyl är olöslig i vatten, stabila under normala förhållanden och inte brandfarlig.

Historia

Cetylalkohol upptäcktes av Michel Eugène Chevreul, en fransk kemist, 1813. Chevreul upptäckt en ny substans från uppvärmning spermaceti (ett vax komponent i huvudet av en kaskelot) med kaliumhydroxid. År 1836, två andra forskare (Dumas och PERIGOT) fick reda på att detta ämne hade alkohol kvaliteter. År 1878 upptäckte Ludwig att cetylalkohol återfinns även i fettet av Dermoid cystor.

Funktioner

Enligt AbsoluteAstronomy.com, är cetylalkohol inte längre framställs av valolja utan istället från vegetabiliska oljor (kokos och palm) och som en slutprodukt inom petroleumindustrin. I synnerhet, palmitylalkohol, ett alternativ till cetylalkohol, kommer från palmolja.

användningar

Cetylalkohol har många användningsområden och tillämpningar. Enligt AbsoluteAstronomy.com, är det allmänt används inom kosmetikaindustrin i schampo som ett ytaktivt ämne (ett medel som sänker mellanansikts spänning mellan två vätskor). Den används också i hudkrämer och lotioner som uppmjukande emulgeringsmedel (ett förtjockningsmedel). Andra användningsområden inkluderar smörjning.

Fungera

Enligt ChemicalLand21.com, är cetyl- och andra fettalkoholer härledda från naturliga fetter och oljor. Dessa syntetiska alkoholer är fysiskt och kemiskt motsvarar naturliga alkoholer. De används som kemiska mellanprodukter vid framställning av fettsulfatsalter och alkoholetoxylater. Fatty sulfatsalter och etoxylater i sin tur används för rengöring och skumändamål i tvätt- och rengöringsmedel. Cetylalkohol och andra fettalkoholer används också i en mängd olika lösningsmedel och som fyllmedel i plasten och isolering industrin.