XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

De livsmedel med de största mängderna av mättat fett


Många av de livsmedel vi njuta av de flesta är mycket mättat fett. Att äta för mycket mättat fett är förenat med höga nivåer av low-density lipoprotein (LDL), mer känd som det onda kolesterolet. Om du vill hålla ett öga på hur mycket mättat fett du konsumerar på en daglig basis, är det bra att veta vilka livsmedel innehåller de högsta nivåerna av mättat fett.

Vad är mättade fetter?

Mättat fett är fett består av kolatomer som är fullt mättad med väteatomer. Enligt American Heart Association, bör din intag av mättat fett inte överstiga 7 procent av den totala kalorier du förbrukar varje dag.

Mättade fetter från djur

Smör är djuret som innehåller det högsta beloppet av mättat fett. Efter smör, utsmält djurfett såsom talg, talg, ister och matfett är animaliska livsmedel med de högsta nivåerna. Osten har också höga mängder av mättat fett. Men vissa ostar har mer mättat fett än andra; till exempel, har hård getost mer än Münster. Bland kött, korv och paté har de största mängderna. Fiskolja är en annan mat som är hög i mättat fett. Vispad grädde, som toppar många av våra desserter, är också hög i denna form av fett, som är mörk choklad (vilket inte alltid är ett djur-baserad produkt, som en del mörk choklad är vegan).

Mättade fetter från växter

I allmänhet hydrerade oljor har de största mängderna mättat fett. Palm och kokosolja är de vanligaste exemplen på hydrerade oljor och innehåller ca 93% mättat fett. Torkad kokos innehåller också höga halter. Nötter och frön är andra växtprodukter som rankas högt. Muttern eller frö som innehåller det högsta beloppet av mättat fett är pili mutter, följt av paranötter, macadamianötter, vattenmelon frön, cashewnötter, pinjenötter och sesamfrön, i fallande ordning. Vegetabiliska matfett är också hög i mättat fett.

Hur ta reda på nivåer i livsmedel

Det bästa sättet att avgöra hur mycket mättat fett ett livsmedel innehåller är att titta på Nutrition Fakta etikett på förpackningen. Under "Total Fat" rubrik är underrubriken "mättat fett", som listar både mängden mättat fett maten innehåller i gram och Procent av dagligt värde. Många livsmedel som innehåller mycket mättat fett är hög i andra näringsämnen, som mörk choklad, nötter och fiskolja; men det är ändå klokt att konsumera dessa livsmedel med måtta på grund av sin halt mättat fett.