XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Upper Lip melasma

Även melasma på överläppen kan förekomma i någon, utvecklar det normalt hos yngre kvinnor. Dessutom verkar det så ofta under andra och tredje trimestern av graviditeten som det ofta kallas "masken av graviditeten." Eftersom melasma kan vara pinsamt och svårt att dölja, är det viktigt att förstå vad som orsakar sjukdomen och hur det kan behandlas och förebyggas.

symptom

Melasma kan orsaka brungrå fläckar av pigment för att utveckla i ansiktet och kroppen. Förutom överläppen, kan fläckarna också utvecklas på näsan, hakan, kinderna, pannan, hals och armar. Melasma förekommer oftast hos kvinnor. I själva verket, American Academy of Dermatology säger att endast 10 procent av de drabbade med hudåkomma är män. Dessutom människor med mörkare hud, såsom de indiska, Medelhavet, Nordafrika eller asiatisk bakgrund, kan utveckla melasma lättare.

orsaker

Även om orsaken till melasma är idag inte känt, är det ofta utlöses av fluktuationer i progesteron och östrogen hormoner. Hormon störningar kan uppstå under graviditeten, vid användning av orala preventivmedel mediciner och när de genomgår hormonersättningsterapi på grund av klimakteriet. Dessutom människor ofta utsätts för solljus, såsom de som bor i tropiska klimat, tenderar att utveckla denna hudåkomma oftare.

Behandling

Melasma bleknar ofta gradvis av sig själv, särskilt efter avbryta p-piller. Men om den inte gör det, kan en hudläkare förskriva en kräm eller salva för att behandla tillståndet. Aktiva beståndsdelar innefattar ofta hydrokinon, glykolsyra, tretinoin, aselaic syra, Kojic syra eller kortikosteroider. Dessa läkemedel kan användas ensamt eller i kombination med hydrokinon att uppmuntra huden ljusare. Förutom utvärtes läkemedel, kan en hudläkare också utföra en microdermabrasion förfarande, kemisk peeling eller laserbehandling för att avhjälpa melasma.

Förebyggande

Använda solskydd varje dag kan inte bara hindra melasma från att utvecklas, kan det också hjälpa till att hålla borta rynkor och andra allvarliga livshotande hudåkommor såsom cancer. AAD rekommenderar att man använder ett solskyddsmedel som är brett spektrum, vilket innebär att det skyddar huden mot både UVA och UVB-strålar. För optimalt skydd, är det viktigt att välja en solskyddsfaktor på minst 30. Applicera solskydd ungefär 30 minuter innan du går utanför.

överväganden

Även melasma kan blekna på egen hand efter avveckling orala preventivmedel läkemedel eller förlossningen, kan en kvinna märker dess avkastning om hon blir gravid igen eller startar om preventivmedel. För att förhindra melasma på överläppen förvärras, undvika att använda irriterande kosmetika, rengöringsprodukter för ansiktet, masker eller behandlingar. Dessutom följer du din hudläkare instruktioner för att undvika biverkningar såsom hudirritation.