XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vilka är de positiva hälsoeffekterna av purjolök?

En nära släkting till lök och vitlök, purjolök har en mild lök-liknande smak som fungerar bra i soppor och en mängd andra rätter. En kopp purjolök - ungefär en hel purjolök - innehåller bara 54 kalorier, så purjolök lägga huvuddelen av din måltid för att hålla dig mättnadskänsla, utan att nämnvärt öka ditt kaloriintag. Purjolök fungerar som utmärkta källor av vitaminer, och erbjuder även hälsofördelar tack vare sin phytonutrient innehåll.

Vitamin A: Inte bara för ögon

Lägga purjolök i din kost bidrar till att säkerställa att du uppfyller din rekommenderade dagliga intaget av vitamin A. En enda kopp servering av purjolök har 1,484 internationella enheter av vitamin A - 64 procent av det dagliga intaget för kvinnor och 49 procent för män, som av Institute of Medicine. Att få tillräckligt med vitamin A i kosten stöder friskt blod cellutveckling, inbegripet tillväxten av nya röda blodkroppar som transporterar syre, och vita blodkroppar som bekämpar infektioner. Vitamin A hjälper också dina näthinnor - vävnaderna i dina ögon som upptäcker ljus och färg - att fungera under förhållanden med svagt ljus.

Vitamin K för blod och ben

Purjolök ger också en generös mängd vitamin K. Vitamin K gynnar alla vävnader i kroppen, hjälper till att reglera blodflödet, medan låg vitamin K nivåer kan inducera blödning, som negativt kan påverka cirkulationen. Att få tillräckligt med vitamin K också aktiverar osteokalcin, som är ett protein nödvändigt för benhälsa. Purjolök innehåller 42 mikrogram vitamin K per kopp. Detta ger 47 procent av det dagliga vitamin K intag för kvinnor och 34 procent för män, som fastställts av Institute of Medicine.

Lutein och zeaxantin rädd om din syn

Konsumera purjolök som en källa till lutein och zeaxantin. Dessa föreningar bidrar till en sund syn. De skyddar dina ögonvävnader från oxidativ skada - skadlig oxidation av ditt DNA och cellmembran - genom att filtrera bort skadliga ljusstrålar när de kommer in ögat. Den amerikanska Optometric Association noterar också att lutein och zeaxanathin, när de konsumeras i tillräckliga mängder, skydda dig från grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. AOA rekommenderar 12 milligram lutein och zeaxantin dagligen för att skörda dessa fördelar, och varje kopp läckor innehåller 1,7 mg, eller 14 procent av detta mål.

Tips för konsumera mer Purjolök

Purjolök "mild smak fungerar bra i vegetabiliska rätter. Fräs tunt skivad purjolök i olivolja och en liten mängd grönsaksbuljong, sedan garnera med hackad basilika omedelbart före servering. Förbered en hälsosam men dekadent frukost genom kokning purjolök och hackad sötpotatis i en gjutjärn stekpanna och sedan knäcka ett ägg på toppen och gassande tills den är inställd. Använd purjolök i crustless quiche - de ihop särskilt väl med svamp och röda paprikor, eller göra hemlagad purjolök och potatis soppa för en stadig måltid för att värma upp dig i kallt väder.