XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Identifieringen av kristaller i urin sker under den mikroskopiska fasen av en fullständig urinanalys. Kristaller identifieras genom sin form och färg samt av pH (surhet eller alkalinitet) i urinprovet. Närvaron - eller frånvaro - av kristaller i en urinsediment är ett viktigt diagnostiskt hjälpmedel vid behandling av sjukdomen samt en indikator på din allmänna hälsa. Kristaller faller i 3 huvudkategorier: de som förekommer i små mängder i friska individer; de som är närvarande som ett resultat av medicinering eller röntgen färgämnen; och de som tyder på sjukdom.

Instruktioner

1 Innan kristaller kan identifieras i ett urinprov, måste urinen kontrolleras för pH och centrifugerades därefter för mikroskopisk undersökning. Häll 10 till 15 ml av urinprovet som skall undersökas i ett klart glas eller plast centrifugrör. Notera färg och utseende - klar, dimmig, grumliga - av urin. Doppa kemin remsan i provet och kortfattat dra längs den övre kanten av centrifugröret för att dränera överskotts urin från remsan. Även om alla kemi resultat på mätstickan registreras under urinanalys - glukos, protein, blod, leukocyter, nitrater, etc - endast pH hos urin bestämmer närvaron av kristaller.

Placera röret i centrifugen och snurra provet under 5 till 10 minuter vid 2000 till 3000 rpm.

2 Häll av vätskan (den klara vätskan på toppen), och flick eller knacka på röret för att bryta upp "knappen" av sediment på botten. Med hjälp av en pipett, placera en droppe av sediment på objektglas och täck med ett täck om du inte använder bilder med brunnar. Placera bilden på scenen av mikroskopet och skannar först under låg effekt (100x) för att lokalisera kristaller. Om individen är frisk kommer det att finnas några kristaller närvarande. Shift mikroskop målet att hög effekt (400x) för att identifiera kristaller.

3 Skift mikroskop målet att hög effekt (400x) för att identifiera kristaller. De vanligaste kristallerna som finns i en sur urin är: 1.) urinsyra: dessa kommer i en mängd olika former, även pastillen formen är den mest kända, och är bärnstensfärgad; 2.) kalciumoxalat: dessa kommer i ovala former, hantlar former och bikonkava / bikonvexa skivor; och 3.) amorfa urates: dessa verkar som sandliknande granulärt material med någon verklig morfologiska form.

4 Identifiera kristaller i alkalisk urin. Alkalisk urin (pH 7,5 till 8,5 eller högre) är oftast resultatet av urin stående under en lång tid innan testning. PH-värdet kan ändras på grund av en nedbrytning av en del av materialet som föreligger i urinprovet.
De vanligaste kristaller förekommer i ett alkaliskt urin är: 1.) kalciumfosfat: dessa kan se ut som prismor, nålar, eller stjärnliknande klumpar; 2.) trippel fosfat: detta är prismaformade och identifieras som har en "lock kista" utseende; och 3.) amorfa fosfater: rosa ofta i färg, dessa visas som sandliknande granulärt material med någon verklig morfologiska form.

5 Bestäm om kristallerna är på grund av andra orsaker. Dessa kan vara kristaller från höga doser av droger eller läkemedel såsom sulfonamider, sulfadiazin, amoxicillin, eller till och med vitamin C. röntgen dye kristaller visar också upp i urinsediment, liksom kristaller som bara förekommer i vissa sjukdomstillstånd.

Tips

  • En utbildad laboratorian kan snabbt identifiera de flesta urin kristaller baserad på erfarenhet - det vill säga genom att veta vad som kan förväntas i en rutin, frisk persons urinprov. Även om inte alla kristaller är lätta att identifiera, alla tekniker rutinmässigt urin mikroskopiska undersökningar lär snart hur man identifierar röntgen dye kristaller eller kristaller från några av de vanligaste läkemedel såsom sulfapreparat.
  • Medan de flesta urin kristaller kan identifieras med konventionell utrustning i en rutinmässig laboratorium, kan andra tekniker såsom infraröd spektrofotometri vara nödvändigt att identifiera kristaller på grund av droger eller ens vanliga kristaller i ovanliga former.