XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En mastektomi är en mycket invasiva, allvarlig kirurgiska ingrepp, och som sådan kommer att kräva stora mängder terapi och övervakas ordentligt och utformade övningar under månaderna återhämtning. Som med alla större operation som påverkar huvud rörliga områden, är sannolikt att kräva ett rehabiliteringsprogram för att återfå rätt rörelse och styrka under veckorna efter operationen en mastektomi. Att arbeta med en sjukgymnast för att säkerställa korrekt teknik, det finns flera övningar du kan lära och utföra för att hjälpa till att läka fullt ut i etapper efter operation.

initial Recovery

Under de inledande skedena av läkningen och rehab, är det viktigt att inte överanstränger operationsområdet. Om du gör det kan hämma korrekt läkning och orsaka stora mängder av smärta, så det är bäst att fokusera på mindre övningar som arbetar händer och armbågar mer än bröst och axlar.

Hand och handled stärkande övningar med liten eller inget motstånd är utmärkta utgångspunkter. Försiktigt pressa handen stängd och hålla fast den i flera sekunder innan du kopplar. Upprepa detta flera gånger.

Som du framsteg genom de första dagarna och veckorna av din healing kan du lägga till ett visst motstånd till denna enkla övning, genom att klämma en stress-relief boll eller en tung hand stärkande sandsäck. Dessa påsar är i huvudsak latex eller gummi bollar fyllda med tung sand eller syntetiskt material som är svårt att enkelt pressa, som ger resistens för hand- övningar. Du kan också lätt arbeta handleden under denna fas genom att försiktigt flytta den fram och tillbaka, håller den i flera sekunder vid varje position. Detta kommer inte att stärka området så mycket som sträcka ut den och hjälpa återfå smärtfri rörelse i handleden och upp underarmen.

När du komma förbi den första veckan eller så från din operation kan du börja införliva ljus armbåge övningar också. För resten av detta inledande skede dessa övningar bör engagera ingenting utöver några enkla armbåge förlängningar, mer att återfå rörelse snarare än att stärkas. Böj båda armbågarna så att dina händer höjs till huvudet. Försiktigt sträcka en arm i taget, håller den framför dig vid full utbyggnad i flera sekunder innan böja den tillbaka. Sedan göra samma sak med den andra armen. Upprepa flera gånger. Motstå frestelsen att lägga någon vikt vid detta arbete, eftersom detta är för tidigt i återhämtningen kan skada kirurgi området.

senare Rehab

Som din rehab från operation fortskrider till nästa månad, kan du börja experimentera med övningar som fungerar ytterligare delar av överkroppen. På denna punkt kan du engagera axlar och bröst mycket mer. Återigen bör du först fokusera på att återvinna rörelse mer än på att stärka med vikter eller motstånd.

Flera bra övningar för att åstadkomma detta med skulderområdet innebär liggande på rygg. Från denna position, har dina armarna utsträckta längs sidorna med handflatorna uppåt. Sedan sträcker ena armen rakt upp så att din hand är direkt ovanför ditt ansikte. Håll det där i flera sekunder innan sänkning. Upprepa med den andra armen.

Ett ännu bättre motion och en bra indikator på hur långt i healing du börjar också med liggande på golvet. Placera händerna bakom huvudet, med armbågarna böjda och pekade rakt upp mot taket. Därefter sakta sänka armbågarna på golvet samtidigt som händerna ordentligt låst bakom huvudet. Denna rörelse kommer att ha armarna, fortfarande böjda, rör sig långsamt parallellt med golvet. Beroende på hur långt i healing och rehab du är, kanske du inte kan flytta armbågarna hela vägen till golvet. Detta är en bra övning att upprepa ofta som du läka, eftersom den fungerar det drabbade bröstet mycket väl och hjälper kontinuerligt bygga rörelse i området som musklerna restrengthen.