XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad är meningen med artros?


Artros, även kallad artros (OA) eller degenerativ ledsjukdom, är den vanligaste formen av artrit, vilket är en term som gäller för ett brett spektrum av förhållanden som innebär försämring av lederna. Artros innebär skador på brosk i lederna, som slits ner som en person åldrar. Brosket i lederna är nödvändigt att ge flytbarhet i rörelsen hos en person & # 039; s händer, fötter, höfter, knän, nedre delen av ryggen och nacken. Hos personer med artros, har brosk tillhandahåller denna flexibilitet nedslitna. När dessa individer använder sina leder, är det ofta smärtsamt, styvt och svårt eftersom benen i deras förband gnugga tillsammans utan dynan tillhandahålls av brosk. Ibland kan detta även leda till en total brist på rörelse i leden.

Vem påverkas

Från och med 2010, nästan 20 miljoner människor drabbats av artros i USA Dessa individer är från en mängd olika etniska bakgrunder, eftersom det inte tycks finnas någon större skillnad i förekomsten av tillståndet inom en viss etnisk grupp. Men individer av japansk härkomst är något mer benägna att drabbas av sjukdomen, särskilt jämfört med amerikaner i sydliga kinesiska, sydafrikanska, eller East indisk härkomst. I amerikaner yngre än 45, män är mer benägna att påverkas, medan honorna omfattar en större majoritet av de drabbade i åldern 55 år och äldre.

Ålders Associated OA

Artros är i första hand orsakas naturligt som en del av åldrandet. Som leder används i hela ditt liv, kan de börja försämras. Åldrande orsakar också vatteninnehållet i lederna att öka medan det protein som håller ledbrosket intakta minskar. Denna försämring i kombination med konstant användning av lederna under perioden av många år kan leda till total broskskiktet, vilket resulterar i ofta smärtsamt tillstånd av artros. Osteoporos kan ibland utvecklas mellan flera medlemmar av samma familj. Detta har lett till att vissa läkare att dra slutsatsen att vissa individer kan bära gener som sätter dem löper större risk att utveckla sjukdomen än andra.

sekundär OA

En person kan också utveckla artros via & ldquo; sekundär & rdquo; orsakar inte är relaterade till ålder, såsom upprepade skada av vissa förband på grund av långsiktigt engagemang i kontaktsporter som fotboll. Många fotbollsspelare har varit kända för att lida av artros i knä, på grund av upprepad töjning och skada av knäleder. Den vanligaste sekundära orsaken till artros är fetma, eftersom den extra vikten som en överviktig individ bär sätter en extra belastning på lederna, särskilt knäna. Sjukdomar som diabetes och gikt är också kända för att öka risken för att utveckla artros, förutom några tillväxthormon sjukdomar, och gemensamma defekter vid födseln.

Förebyggande

På grund av det faktum att de flesta fall av artros slå oväntat när en individ når en viss ålder, utveckla detta tillstånd är ofta oundvikligt för många människor. Men det finns åtgärder personer i riskzonen för att utveckla sekundär artros kan vidta för att förhindra, eller åtminstone minska sin risk att drabbas med villkoret. Personer i riskzonen för att utveckla fetma bör försöka att upprätthålla en hälsosam kost och motionerar regelbundet, medan överviktiga personer bör försöka gå ner i vikt för att undvika att lägga alltför stor påfrestning på knäna. De som är i riskzonen på grund av långvariga och tunga deltagande i sporter som fotboll eller styrketräning, vilket sätter enorm belastning på knäna, bör arbeta med en fysisk tränare för att utveckla en effektiv stretching och massage plan. Om du är starkt involverad i någon sport som sätter press på lederna, det & rsquo; viktigt att låta dina leder tillräcklig tid att läka mellan intensiv träning och efter någon skada.

Behandling

I många fall kommer läkare rekommenderar att ta mild smärtstillande dagligen eller när skov inträffar, beroende på hur allvarlig din artros är. Läkare föreslår vanligen over-the-counter Naproxen att hjälpa till att kontrollera smärta och minska inflammation i lederna. Läkare rekommenderar också ofta olika sträckor och tekniker individer kan vidta för att minska belastningen på lederna. Din läkare kan par dessa tekniker med en form av fysisk eller massage. I vissa fall kommer din läkare rekommenderar regelbundet få kortison skott, som har varit kända för att bidra till att minska ledvärk som orsakas av svullnad. För mycket allvarliga fall av OA, kan operation utföras, särskilt i de fall då OA fördes på av en felaktigt gemensamt orsakas av en genetisk avvikelse.