XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Agave fruktos och levern

Tillverkad av en kaktus växt som heter blå agave, är agave sirap sötare än vanligt socker. Det används i en mängd olika livsmedelsprodukter som marknadsförs som hälsosamma, glutenfri eller lågt glykemiskt index. Även agave sirap ses ofta som ett hälsosammare sötningsmedel, ger den inte någon av de värdefulla näringsämnen din kropp behöver och socker det innehåller kan faktiskt vara farligt för levern.

Agave Sirap och fruktos

Den sötare smak agave sirap är på grund av dess högre fruktosinnehållet. Till skillnad från vanliga bord socker, honung och lönnsirap, som innehåller ungefär lika mängder av fruktos och glukos, är 90 procent av socker som finns i agave sirap fruktos. Även hög majssirap, som uppfattas som hög i fruktos, är inte så hög i fruktos, med cirka 55 procent av sitt socker i form av fruktos.

Fruktos och fettlever

En överkonsumtion fruktos är förknippad med en ökad risk för alkoholfri fettlever, enligt en studie som publicerades i juni 2008 i "Journal of Hepatology." I denna studie, patienter som hade fettlever konsumeras två till tre gånger mer fruktos än de som inte gjorde det. Som sådan, om du konsumerar stora mängder av agave sirap på en regelbunden basis, kan din högre intag fruktos äventyra din lever. Till skillnad från andra former av socker, har levern att metabolisera fruktos. Det enklaste sättet för levern att bli av fruktos är att omvandla den till en triglycerid, eller en typ av fett. Tyvärr kan en hel del av dessa triglycerider fastna i levern, där de samlas, vilket levern för att förstora. Med tiden kan alkoholfri fettlever orsaka skrumplever, ett tillstånd som liknar vad som sker i alkoholister som påverkar funktionen hos levern.

Byte av socker med Agave Sirap

Agave sirap är inte den enda källan till fruktos i den amerikanska dieten. Den ökade konsumtionen av socker i allmänhet tillsätts i livsmedel eller drycker, är ansvarig för den ökade intaget av fruktos, och högre prevalens av alkoholfria fettleversjukdomar. Alla typer av socker innehåller fruktos, liksom sirap, honung, melass, hög majssirap, uttorkad sockerrör saft och koncentrerad fruktjuice. Men om du väljer att ersätta din vanliga sötningsmedel med lika stora mängder av agave sirap, kommer din fruktos intag öka med 56 procent. Till exempel ersätta en matsked strösocker med en matsked av agave sirap ökar fruktos intag av ca 5 gram. Dessutom, om du använder agave sirap i dina recept, ersätta 1/2 kopp honung med halv kopp agave sirap skulle leda till en icke försumbar ökning av 20 gram fruktos.

Förhindra fettlever

Om du oroa dig för hälsan hos din lever, minska förbrukningen av fruktos från alla former av sötningsmedel. Eliminera bearbetade livsmedel och söta drycker helt ur kosten. Denna förändring kommer också att hjälpa dig gå ner i vikt, vilket kan gynna hälsan hos din lever och till och med vända fettlever om du redan har det här problemet. Använd hela livsmedel som är naturligt fri från fruktos och socker för att tillfredsställa din söta tand, såsom vanligt yoghurt, mandel, naturligt jordnötssmör och mörk choklad med över 70 procent kakao. Om du vill använda agave sirap, använd inte mer än halv till en tesked om dagen för att hålla din fruktos intag så låg som möjligt och skydda hälsan hos din lever.